Трудова повинність: українці зможуть відпрацювати комунальні борги з лопатою в руках

Трудова повинність: українці зможуть відпрацювати комунальні борги з лопатою в руках

Якщо у людини є заборгованість по внесках на утримання будинку, вона може їх відпрацювати, попередньо склавши відповідний договір з ОСББ. Такий механізм працював і раніше, але тепер у договорі про відпрацювання не можна вказувати суму більшу, ніж розмір боргу.

Також раніше рішення про відпрацювання приймалося загальними зборами окремо по кожному мешканцеві, тепер же зборам досить один раз затвердити можливість використовувати такий механізм погашення боргів. А рішення по кожному конкретному боржнику зможе приймати правління. У теорії це повинно прискорити процес відпрацювання.

«Проблема боргів зараз дуже актуальна. При цьому вона законодавчо не вирішена. Фактично ОСББ та керуючі компанії мають вкрай мало повноважень для вибивання заборгованості. Постанова – це спроба хоча б частково вирішити болюче питання. Щоб жителі, у яких є борги, змогли з ним розрахуватися, наприклад, прибираючи в парадних, у дворі, виконуючи дрібні ремонтні роботи і т.д. Правда, зараз цей механізм використовують нечасто», – зазначив голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської Ради при КМДА Олег Попенко.

Як це працює

Згідно нового порядку за заявою боржника або з власної ініціативи правління ОСББ зможе укласти договір про виконання робіт на суму, яка не перевищує розміру заборгованості. Договір буде підписувати голова правління і співвласник-боржник.

У документі необхідно буде вказати вид, обсяг робіт, їх вартість та терміни виконання, а також умови придбання необхідних для виконання робіт матеріалів і устаткування (у разі потреби). Після закінчення співпраці сторони повинні будуть підписати акт виконаних робіт.

«Туди можуть вписатися борги за всіма видами зобов'язань перед ОСББ, будь-які внески, прийняті на загальних зборах. А ось борги перед водоканалами і іншими постачальниками таким чином відпрацювати не вийде», – зауважив віце-президент «Всеукраїнської ради голів ОСББ» Роман Гученко.


Вартість виконаних робіт у повному обсязі зараховується в рахунок списання (зменшення розміру) заборгованості зі сплати внесків та платежів співвласника, про що боржнику вручається відповідна довідка за підписом голови правління.

Податковий лабіринт

По суті, кажуть експерти, такий договір є цивільно-правовим. Отже, відпрацювання буде вважатися фіскальними органами доходом, який підлягає оподаткуванню. Такої ж думки дотримуються і в Державній фіскальній службі. Тут пояснили, що ОСББ, як податковий агент, повинен включати виплачені мешканцеві кошти його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Іншими словами, відпрацювання обкладаються податком на доходи фізосіб (18%) і військовим збором (1,5%) на загальних підставах. Не варто забувати і про Єдиний соціальний внесок (ЄСВ).

«Таке «відпрацювання» з точки зору чинного законодавства однозначно трактується як договір цивільно-правового характеру, або договір підряду з фізособою-боржником. За таким договором юрособа (в даному випадку ОСББ) буде податковим агентом і повинна утримати із сум, які залишаються несплаченими виконавцю послуг-боржнику ПДФО, військовий збір і єдиний соціальний внесок. Але оскільки такий виконавець винен грошові кошти на користь ОСББ, то фактично відбудеться взаємозалік, за яким боржник нічого не отримає, але повністю або частково погасить свій борг перед ОСББ», – розповів керуючий партнер ЮК «Альянс правових сил» Віталій Собкович.

Тим часом такий підхід створить чимало проблем для ОСББ і навіть може знищити саму ідею відпрацювання заборгованості. Заковика в тому, що Кабмін не дав жодних роз'яснень щодо правил оподаткування в рамках затвердженої процедури. Не знають, як трактувати нові урядові ініціативи і в Державній фіскальній службі.

Експерти ж вказують на неоднозначність податкового питання. Адже якщо людина відпрацювала умовні 1000 грн боргу, а ОСББ сплатило з них податки живими грошима, фактично об'єднання недоотримало з боржника роботи на належну суму. Разом з тим, відпрацювати борг «із запасом» теж не вийде – за новим порядком вартість робіт у договорі не може перевищувати розміру боргу.

«В постанові КМУ, на жаль, не деталізовано, чи будуть враховуватися податкові платежі, здійснені об'єднанням, в рахунок погашення боргу мешканця. Або борг потрібно списувати не на всю вартість виконаних робіт, а за вирахуванням податків», – резюмував Віталій Собкович.

Кому це потрібно

На ділі, кажуть юристи, кожне ОСББ буде окремо приймати рішення про доцільність застосування порядку. З одного боку, він дозволить їм знизити загальний розмір боргів і мінімізувати витрати на залучення сторонніх організацій для обслуговування будинку. З іншого, до кінця не ясно, чи захоче правління будинку платити за боржника податки, не отримуючи на свої рахунки «живих» грошей.

Проте взаємозалік з ОСББ може бути цікавий самим боржникам, оскільки вони отримають додатковий механізм для зниження боргу. До того ж з приємним «бонусом» у вигляді оплачених за них податків, які, можливо, хоч трохи, але вплинуть на їх майбутню пенсію.

«Крім цього, це цікаво державі як інструмент зниження соціальної напруги через борги по сплаті комуналки і появи додаткового джерела для наповнення державного бюджету та фондів», – додав Віталій Собкович.

https://ubr.ua/finances/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад