Гроші на батьківщину: нові способи перевести кошти з Польщі в Україну

Гроші на батьківщину: нові способи перевести кошти з Польщі в Україну

Щороку вони відправляють на батьківщину мільярди доларів, але більше двох третин з них перетинають кордон у конвертах. Саме цей шматок пирога не дає спокою фінансистам – вони вигадують все нові способи привчити українців ганяти гроші по безналу. І готові для цього практично на все. Наприклад, тільки за минулий рік з'явилося кілька нових способів перевести зароблені в Європі гроші за дуже вигідними умовами.

Банки-близнюки

Банки Польщі – країни, чий ринок праці прийняв найбільшу кількість українських заробітчан (за офіційними даними близько 2 млн осіб), сильніше інших зацікавлені в залученні українського клієнта. Зрозуміло, мова йде про тих заробітчан, хто працевлаштований легально і має бажання і можливість оформити собі рахунок у місцевому банку, підписавши всі документи. Деякі з них мають у нашій країні банків-родичів. А тому пропонують дуже комфортні умови передачі грошей.

Платіжні онлайн-системи

Не відстають від банків і міжнародні платіжні системи, які намагаються заманити заробітчан низькою комісією і зручним сервісом. Відвідати банк, правда, все одно доведеться, адже всі вони фактично надають послугу транскордонного переказу з картки на картку. Іншими словами, якщо в українця немає на руках картки Visa або Mastercard, скористатися ними вийде.

Почав працювати на початку 2019 року Ipay.ua, який разом з польськими колегами пропонує миттєві перекази з картки MasterСard європейського банку. Сервіс обіцяє за 2% комісії (плюс 1 євро) зарахувати протягом хвилини до € 1000, але не більше € 5000 на місяць. Тариф далеко не найнижчий, зате гроші можна відправляти на українські картки без прив'язки до банку і дуже швидко.

Перевірені способи

Але багатьох українців всі ці технологічні новинки відверто лякають. Саме на них і розраховують старі перевірені сервіси переказів. Шукати дешевизни тут не варто, зате надійність гарантується мільярдами успішних операцій і десятиліттями досвіду.

Міжнародна система SWIFT дозволяє здійснити переклад, якщо є поточний рахунок в польському банку і банку країни-одержувачі. Який саме банк буде відправляти переказ, а який отримувати, – значення не має. Однак слід заздалегідь підготувати всі реквізити і проявити пильність при заповненні паперів, адже будь-яка помилка обернеться розслідуваннями і виправленнями.

Нікуди не зникли і старі знайомі системи міжнародних переказів WesternUnion, MoneyGram, Coinstar і Contact. Їх без зусиль можна відшукати в банківських відділеннях, на пошті і т.д. в будь-якій європейській країні. Тут можна відправити гроші, навіть не маючи банківської картки, а оформлення не займе багато часу. Ось тільки за сервіс доведеться неабияк розщедритися – комісії досягають 5% від суми переказу.

«Народний пул»

Втім, згідно зі статистикою, українці продовжують довіряти тільки перевіреній системі, а не всяким модним ресурсам, вважаючи за краще зберігати гроші в шкарпетках, а перевозити в кишенях. Для тих, хто ще не збирається повертатися, а кошти передати потрібно, працює добре налагоджена система передачі грошей через водіїв регулярних автобусних рейсів. «Переказ» одного конверта коштує 10-20 євро. І людей не лякають ні потенційні ризики, ні вартість послуги. Це підтверджують і дані чиновників.

«За три квартали 2018 року, за даними НБУ, з Польщі всього «прибуло» $ 2,7 млрд, при цьому по офіційних каналах за цей же період зайшло всього $ 171 млн. Тобто всього близько 6,4% від загального потоку», – розповів президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.


https://ubr.ua


За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад