Особистий бренд: коротко про важливе

Особистий бренд: коротко про важливе

І це не завжди пов'язано з особистими амбіціями або завищеною самооцінкою, або просто бажанням виділитися з натовпу. Не менш важливі репутаційні складові при вибудовуванні бізнес-процесів, внутрішньої робочої комунікації і позиціонування себе серед колег в цілому.

У світі вже існують сотні розкручених в медіа особистих брендів, які приносять цілком реальні дивіденди їх носіям. Це й зірки Голлівуду, і бізнесмени від мільйонерів до мільярдерів, такі як Річард Бренсон (Virgin), Ілон Маск (Tesla, SpaceX), Джек Ма (Alibaba Group), Білл Гейтс (Microsoft), Марк Цукерберг (Facebook), Стів Джобс (Apple) і багато інших, хто збудував свої бізнес-імперії не тільки на грамотній побудові бізнес-процесів, а й особистому бренді. Ні для кого не секрет, що багато інвесторів вкладаються в досить ризикові проекти та вірять фінансовим звітам, тільки виходячи з імені того, в кого вони готові вкластися і кому вірять і довіряють. Це особистісний підхід до ризиків. Відповідно, не варто недооцінювати те, чим світ живе вже давно.

Мета персонального брендінгу допомогти оточуючим зрозуміти вас, почути, оцінити по достоїнству, розгледівши унікальну особистість. Потенційні клієнти повинні зрозуміти, що ви не просто професіонал своєї справи, але ще й поділяєте їхні життєві цінності та принципи. З цим набагато складніше. Якщо в частині роботи все максимально зрозуміло: у всіх сферах однією зі складових успішної особистості є перемоги та досягнення на професійній ниві, то з особистісною мотивацією справи йдуть складніше. Тому ви повинні чітко уявляти собі, яке враження хочете справити, і, все, що ви робите, має відповідати тому, що хочете донести до кінцевого адресата. У сфері корпоративних відносин, безумовно, спрацьовує ефект закритості інформації, корпоративної етики та стандартів, а також маси інших політик і регламентів, які підписує співробітник при прийомі на роботу. Необхідно чітко стежити, щоб в ході соціальної активності не винести «сміття з хати» або чи не наговорити зайвого. З цим складно, так, але цілком реально контролювати. Кожному «товару» відповідає певна ринкова ціна. Якщо «товар» розкручений і досить відомий, то ціна буде відповідати очікуваній. Для розуміння сказаного: вартість бренду Apple за станом на 2019 рік близько 183 мільярдів доларів США, вартість бренду Google 132 мільярди доларів США. Безумовно, необхідно завжди пам'ятати, що успіх без публічності або публічність без підтверджених успішних кейсів не працює. Всі ці складові є і будуть невід'ємною частиною вашого особистого бренду подобається вам це чи ні. Так працює ринок.

Усередині будь-якої організації основним завданням співробітника є довести роботодавцю свою цінність, корисність і економічну вигоду. Тому поряд з вибудовуванням особистісних, психологічних взаємин з колегами не варто забути і про просування своїх заслуг. Це не буде хвастощами, а буде, перш за все, підтвердженням рівня займаної посади та якості послуг, що надаються. Виграні справи або успішні кейси допоможуть і в різних корпоративних конфліктах, коли буде потрібно не просто довести свою правоту, але й зуміти переконати опонентів, ґрунтуючись на своєму бекграунді.

Добре, з вибудовуванням внутрішньокорпоративної культури поведінки та особистісного зростання розібралися. Але як це донести до майбутнього роботодавця або клієнта? На сьогодні в успішних людей куди більше можливостей та інструментів, ніж було у мене навіть не двадцять, а якихось десять років тому. Відповідь знову очевидна, і ми нею користуємося щодня соціальні мережі.

Ви отримуєте можливість довести своїм колегам, знайомим або просто незнайомим людям свою цінність як особистості, як професіонала та як потенційного партнера в бізнесі або в окремо взятому питанні. Не варто також забувати, що соціальне середовище, визнання, популярність, стандарти краси, загальноприйняті фізичні параметри, питання, пов'язані з формуванням особистості, все це формується і шліфується теж онлайн. Упевнений, що серед ваших знайомих в соціальних мережах є дуже багато хороших професіоналів своєї справи, які правильно навчилися просувати свій бренд, успішно використовуючи особисті, ділові та спортивні досягнення, грамотно розставляючи акценти та звертаючи увагу на деталі, шліфуючи свій особистий бренд щоденною копіткою роботою. Ці люди знають, що вони продають і розуміють ті цінності, які хочуть з ними розділити їх потенційні клієнти. Але не варто забувати, що зайва активність на своїх професійних сторінках в Facebook, наприклад, може створити враження, що у вас є надлишок вільного часу. Досить регулярності та різноманітності, але не надмірності. Необхідно вчитися достукатися в своїх постах і темах до глибинного до почуттів та емоцій. Люди забудуть, що ви говорили, забудуть, що ви робили, але ніколи не забудуть, що ви змусили їх відчувати. Правильно побудований особистий бренд це не просто якість, а ще й життєві образи, віяння і навіть мода.

Тепер підійдемо до найціннішого, самого «крихкого та ніжного» репутації. Як одного разу сказав відомий фінансист і мільярдер Уорен Баффет: «Потрібно 20 років, щоб створити репутацію, і 5 хвилин, щоб її зруйнувати». Це ключовий момент успішного бренду, тому що репутація вибудовується дійсно роками вашими діями, вашими перемогами та поразками, вашими висловлюваннями і особистими позиціями, вашою принциповістю і умінням йти на компроміси. Тому якщо для вас важлива репутація, створений особистий сайт або бізнес-образ, з роками буде потрібно все більше зусиль, щоб вміти вчасно зупинитися і не зробити того кроку, який може коштувати всього досягнутого за все життя. Тимчасове бажання швидкого заробітку, зірвати якийсь «кар'єрний джек-пот», просто висловитися, або зробити те, що піде в розріз із загальноприйнятими соціальними цінностями або мораллю, може коштувати надто дорого отриманого зараз результату, який дуже швидко перетвориться в прах і призведе до публічного забуття.

Звичайно, ніхто не застрахований від помилок і кожен має право оступитися. Але не кожному це може бути прощено. І для тих, хто успішно та довго вибудовував свою репутацію, є причина: вони заробили право вести себе подібним чином. Між тим, чого ви досягли, і тим, що вам можуть пробачити, є пряма залежність. Іншими словами, рівень самовираження повинен відповідати здобуткам.

https://biz.ligazakon.net/

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад