На яку роботу можуть розраховувати пенсіонери, щоб заробити необхідний стаж

На яку роботу можуть розраховувати пенсіонери, щоб заробити необхідний стаж

Причина «старіння» кадрів криється не тільки в сумній демографічній ситуації. Цьому сприяють закладені в пенсійній реформі принципи. Так, до 2018 року пенсії за віком призначали українцям після досягнення 60 років і за умови, що до цього моменту трудовий стаж налічував 25 років.

Більше працювати

З теперішнього року планка піднялася до 26 років, а до 2028-го і зовсім виросте до 35. Ну а якщо, скажімо, людині виповнюється 60 вже зараз, а її трудовий стаж не дотягує до належного за законом, їй доведеться набратися терпіння і сил і відпрацювати додаткові 3 роки. Ось тільки великого попиту на таких працівників у сучасних підприємців немає.

«Компанії неофіційно дають зрозуміти, якої статі та віку потрібна людина. На сайтах work.ua, rabota.ua це вказувати не можна, але резюме здобувача старше 50 років відсівається ще на етапі агентства. Ми просто з ними не зв'язуємося», – зізналася співробітник кадрового бюро «Характер».

Представник рекрутингової компанії «Хантер» уточнила, що найчастіше «вікових» кандидатів відсіюють при підборі кадрів для стартапів або інноваційного бізнесу. «А ось у промисловій галузі на старших співробітників попит є», – уточнила вона.

Претендентів у віці на ринку набагато більше, ніж може здатися. На сайті headhunter.ua, наприклад, близько 25% резюме належать кандидатам старше 40 років. Близько 16% – українцям віком від 40 до 50 років. Крім того, 6% резюме за останні 12 місяців на порталі розмістили люди 51-60 років, ще 2% припали на здобувачів старше 60 років.

При цьому за останні три роки активність людей старшого віку в пошуку роботи подвоїлася.

Куди піти пенсіонеру

Бухгалтер, старший бухгалтер, продавець, робота в промисловій галузі, робота в агросекторі, няня – це майже вичерпний список «перспектив», які відкриваються перед співробітником солідного віку.

Якщо в середньому по ринку праці України найбільша кількість резюме розміщується в професійних сферах «Початок кар'єри», «IT/телеком» і «Продажі», то для кандидатів на роботу в віці 40-50 років найбажанішими галузями є «Продажі», «Бухгалтерія» і «Топ-менеджмент».

Люди 51-60 років прагнуть зайняти посаду в категоріях «Виробництво», «Бухгалтерія», «Адміністративний персонал».

А фахівці 60+ років активно пропонують роботодавцям свої послуги на виробництві (інженери, керівники), будівництві та в якості адміністративного персоналу (водій, офіс-менеджер, завідуючий господарством).

Скільки заплатять

Треба відзначити, що зарплата по більшості зазначених позицій в цілому відповідає середньому по ринку показнику. За даними опублікованих на сайтах пошуку роботи вакансій, в середньому претендентам пропонують:

  • продавець – середня зарплата 9 тис. грн у місяць;

  • кухар – 10 тис. грн;

  • бухгалтер – 10 тис. грн;

  • касир – 8,2 тис. грн;

  • торговий представник – 15 тис. грн;

  • акаунт-менеджер – 11 тис. грн;

  • менеджер по туризму – 10 тис. грн;

  • фінансовий аналітик – 15 тис. грн;

  • ріелтор – 22 тис. грн;

  • водій – 17 тис. грн.

Молодь в дефіциті

У той же час, признаються рекрутери, роботодавці далеко не завжди відповідають взаємністю на любов старшого покоління до вказаних професій. Багато резюме не проходять навіть первинний відбір. Найчастіше дискримінують за віком секретарів, офіс-менеджерів, операторів ПК, водіїв і кур'єрів. За даними дослідження, проведеного hh.ua, майже четверта частина здобувачів впевнені, що їм відмовили саме через вік: роботодавець хоч і не пояснив причин свого рішення, але дав зрозуміти, що заковика саме в цих цифрах.

Крім того, в останні декілька років підприємці почали активніше працевлаштовувати фахівців без досвіду. Такий підхід дає можливість отримати більш лояльних співробітників, готових працювати за невеликі гроші. А в перспективі вирощувати висококваліфікованих професіоналів всередині компанії.

Майже в половині офісів є програми стажувань для студентів і початківців фахівців. Все це, втім, не допоможе бізнесу вирішити потенційну проблему тотального дефіциту кадрів. Як уточнила провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Лідія Ткаченко, населення країни старіє і скорочується. І якщо частину вакансій можна автоматизувати, то більшість незабаром просто ніким буде заповнити.

https://ubr.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад