Для Держпраці затвердили 13 причин для нових перевірок. Але у юристів є прийом

Для Держпраці затвердили 13 причин для нових перевірок. Але у юристів є прийом

Офіційно працевлаштувати більше українців, викорінюючи нелегальну зайнятість, – головна мета для Держпраці на найближчий час. Ревізори сильно не чіплятимуться до розмірів зарплат. Міністр соціальної політики України Андрій Рева заявив, що бізнес не чіпатимуть, якщо він платить людям хоча б мінімальну зарплату (4 173 грн на поточний момент).

Офіційне право перевіряти роботодавців Держпраці повернули 21 серпня 2019 року. Кабмін прийняв відповідну постанову: «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за дотриманням законодавства про працю». До сих пір у Держпраці були зв'язані руки: стара процедура, викладена в постанові КМУ №295, була оскаржена в суді в травні 2019-го. Що звело більшість ревізій організації нанівець.

«У рішенні суду сказано, що тільки Держпраці має право ходити на перевірки. Хоча в законі «Про місцеве самоврядування», що воно може делегувати повноваження накладати штрафи. Але суд чомусь вирішив інакше. Тому ми й розробили новий документ, який в результаті і взяли. Поки його знову будуть оскаржувати, пройде ще рік. Сподіваюся, новий уряд розбереться з цією ситуацією», – пояснив Рева.

Що може Держпраці

Держпраці делегував свої повноваження органам місцевого самоврядування. У самій інспекції з питань праці банально не вистачає людей, щоб охопити перевірками всі проблемні сфери по регіонах.

Найбільш проблемними за частиною тіньової зайнятості, за даними Мінсоцполітики та юристів, є наступні:

  • будівництво;

  • готельно-ресторанний бізнес;

  • послуги транспорту,

  • ритейл;

  • IT.

«Місцева влада добре знає, кому вона виділяє землю, знають забудовників, знають власників торгових мереж. Якщо є порушення, то у них повинен бути інструментарій для впливу на цих людей», – додав Рева.

Як перевірятиме Держпраці

З моменту прийняття судового рішення про незаконність перевірок Держпраці перевірки фактично зупинилися. Адже незаконним був визнаний сам нормативний акт, на підставі якого працювала інспекція. Тому потрібно прийняти новий.

«Була взята пауза щодо нових перевірок. За перевірок, проведених до вступу в силу рішення Шостого Апеляційного суду, робота продовжувала вестися: засідали комісії, подаються позови до суду тощо. Адже скасування акту не мало зворотної сили. У нас є декілька таких справ в роботі», – розповіла старший юрист ЮФ Expatpro Тетяна Ященко.

Після скасування постанови №295 кількість неофіційно оформлених працівників зросла в рази, кажуть в Мінсоцполітики. За словами профільного міністра, нова постанова поверне інспекторів назад в справу, як тільки документ офіційно опублікують.

«Якщо платять не менше мінімальної зарплати, то за законом вас притягнути до відповідальності не можуть. Раніше інспекція могла вийти і одразу виписати штраф за будь-яке порушення, а тепер ні. Тепер зможуть накласти штраф тільки при виявленні незадекларованої праці. А якщо порушення менш значуще, наприклад, по частині заповнення трудових книжок, то випишуть припис і дадуть час на його усунення. Зараз штрафи будуть зосереджені тільки на нелегальній зайнятості», – пояснив Андрій Рева.

При проведенні інспекції з питань нелегальної зайнятості перевіряючі на свій розсуд вирішуватимуть – чи повідомляти про майбутню перевірку суб'єкт господарювання. Перевірка не може тривати більше 10 днів.

За новими правилами, причинами для перевірок Держпраці стануть:

  • невиконання виданого припису;

  • звернення працівника про порушення його трудових прав;

  • отримання інформації з відкритих джерел і ЗМІ про те, що на підприємстві є неоформлені працівники;

  • сигнал від інших перевіряючих, наприклад, податкової інспекції, Пенсійного фонду або профспілок;

  • виявлення заборгованості із зарплати на підприємстві;

  • невідповідність задекларованої кількості працівників з обсягами виробленої продукції;

  • протягом місяця в компанії мінімум на 20% збільшилася кількість співробітників, які працюють неповний робочий день;

  • один і той же підрядник виконує роботу за цивільно-правовими договорами у одного роботодавця більше року;

  • на підприємстві протягом року не проводили індексацію зарплат;

  • на фірмі мінімум 30% працівників трудяться за цивільно-правовими договорами;

  • у компанії працює 20 і більше осіб, і у них протягом місяця відбулося скорочення персоналу мінімум на 10%;

  • за дорученням прем'єр-міністра, уповноваженої з прав людини, за запитом від народного депутата тощо.

Перевірок неминуче стане більше, кажуть юристи. Але для підприємців все ще залишається лазівка оскаржити результати інспекції. Справа в тому, що зі старою постановою №295 втратили чинність і уніфіковані акти, які складалися по закінченню ревізії. Без затвердження нових актів перевірки будуть незаконними.

«Очікувано, що зі вступом в силу нового порядку проведення перевірок Держпраці й відновленням повноважень органів місцевого самоврядування кількість контрольних заходів зросте в порівнянні з літніми канікулами», – зауважив керівник практики корпоративного права ЮК «Юскутум» Руслан Редька.

https://www.minprom.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад