Вибираючи професію - обираєш майбутнє

Вибираючи професію - обираєш майбутнє

Труднощі професійного самовизначення виникають, звичайно, у двох категорій людей. Перші – поки не знайшли в цьому житті нічого цікавого. Так склалося, що вчителі не зуміли прищепити їм любов до яких-небудь предметів, а таланти поки що "зариті в землю". Такі люди можуть добре вчитися, але вони нічим не захоплюються, життя їхнє монотонне.

От і не можуть визначитися, чим хотілося б займатися – оскільки з того, що оточує їх у світі, ніщо особливо не приваблює. Друга категорія людей дуже активна не тільки у навчанні. Їм цікаво все, вони відвідують одночасно три гуртки, п’ять факультативів і десять спортивних секцій. Більш того, у них все виходить. За що не візьметься ця чудо-дитина – в усьому домагається успіху. Однак, вона також не може визначити, що подобається їй більше, з чим вона хотіла б пов’язати своє життя.

Як же розібратися в собі? Психологи вважають, що під час вибору професії дуже важлива відповідність між психологічними особливостями людини і відповідних характеристик професії. Професія повинна бути цікавою. Якщо Вам подобаються тварини, рослини, то Вам буде цікаво у своїй професійній діяльності зіштовхуватися з об’єктами живої природи, а коли Ви любите техніку – інтерес до неї буде підтримувати Вас у діяльності інженера або фізика.

Будь-яка професія вимагає, щоб у людини були присутні так звані "професійно важливі якості" – наприклад, інженеру важлива точність, художникові – образне мислення тощо. Тому, вибираючи визначену професію, необхідно усвідомити, чи є у Вас здібності, що відповідають професійно важливим якостям. Якщо Ви маєте сумнів то вибирайте ту професію, де Ваші здібності будуть максимально реалізовані, у цій діяльності Ви можете досягти найбільшого успіху.

Нарешті, тип реалізованої професійної діяльності повинен збігатися з Вашим типом характеру. Наприклад, якщо Ви комунікабельний, товариський – Вам більше підійдуть професії, пов’язані з численними контактами, а якщо емоційно хиткий, неврівноважений – не зможете виконувати рутинні види діяльності, що вимагають концентрації протягом тривалого часу.

Отже, для того, щоб вибрати професію, необхідно, насамперед, пізнати себе. Ви напевно часто задаєте собі запитання: "Який я?", "Хто я в цьому світі?", "Навіщо я живу?". Допомогти краще довідатися про себе і частково відповісти на ці запитання, допоможе нехитра вправа: подивіться на себе очима людини, яку Ви добре знаєте – скажімо, друга або сусіда по парті, мами або коханої дівчини. Спробуйте пояснити свої вчинки так, як це зробила б інша людина не знаючи щирих мотивів. Ви зрозумієте, яким Вас бачать люди, але, з іншого боку, позбудетесь суб’єктивізму.

Ваш характер поки тільки формується, тому не потрібно наклеювати собі ярлик і відмовлятися від професії, наприклад, менеджера лише тому, що Ви нібито "сором’язливий". Боріться, працюйте над собою, пізнавайте себе. Пам’ятайте, що психологічні властивості людини (будь то здібності, інтереси чи риси характеру) – винятково гнучкі, вони змінюються з часом.

Відомо чимало випадків, коли людині, яка не має здібностей до музики, але бажаючи нею займатися, вдавалось розвинути музичний слух. Головне – інтерес. Запам’ятайте: здібності формуються під час діяльності, тому звикайте працювати. З іншого боку, інтерес – річ також не зовсім стійка. Багато людей вважають, що люблять навчальний предмет, а насправді їм дуже подобається вчитель. Крім того, важко зрозуміти, чи сподобається Вам психологія або та ж економіка – адже Ви в школі нічого подібного не вивчали. Для того, щоб не помилитися, потрібно розширювати свій кругозір стосовно світу професій. Задавайте дорослим людям питання про їхню професійну діяльність – як правило, люди із задоволенням розповідають про свою дійсну роботу і про студентські роки.

Тоді Ви зможете усвідомлено вирішити, чи цікава Вам ця сфера, чи все знаєте про спеціальність, на яку подаєте документи.

Отже, розібравшись у своїх здібностях, інтересах і особистісних рисах, Ви приступаєте до вибору не тільки професії, а навчального закладу. З’ясуйте, які спеціальності відповідають зацікавленому виду діяльності. Це не завжди однозначна відповідність. Ухвалення рішення повинне ґрунтуватися на багатьох факторах не тільки психологічного характеру: репутація навчального закладу і конкурс, думка друзів, батьків, вартість навчання тощо. Випишіть плюси і мінуси кожного з варіантів. Проаналізуйте отримані дані разом із друзями, батьками і родичами. І завжди пам’ятайте: остаточний вибір тільки за Вами, оскільки вибираючи професію, Ви вибираєте майбутнє. Професія повинна приносити задоволення Вам і забезпечувати максимальну реалізацію Ваших можливостей.

Якщо у вас виникли труднощі, у реалізації наданих порад, або ви не розумієте, на що варто мобілізувати свої зусилля, щоб ваша мрія стала реальністю, звертайтеся до спеціалістів з профорієнтації, які працюють у центрі зайнятості. Профконсультанти допоможуть Вам:

· визначити за допомогою тестів та спеціальних методик ваші особистісні риси, здібності та загальну професійну спрямованість.

· визначити умови, котрі пред'являє до людини та чи інша професія.

· розібратися де можна отримати вибрану спеціальність та дізнатися про умови прийому на профнавчання.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад