У Верховній Раді хочуть збільшити трудові гарантії жінок, які мають дітей

Народний депутат Віктор Шемчук (НУНС) вніс на розгляд Верховної Ради законопроект № 9513, що стосується розширення трудових гарантій для жінок та осіб, на яких покладено догляд і виховання дітей. У першу чергу депутат пропонує змінити назву глави ХІІ КЗпП, оскільки її існуюча назва ("Праця жінок") не відповідає смисловим навантаженням норм, вміщених у ній.

Проектом запропоновано усунути недолік юридичної техніки діючої редакції статей 176, 177, 178 КЗпП, що встановлюють гарантії жінкам, які мають дітей до трьох років або від трьох до чотирнадцяти років. Автор законопроекту вважає за необхідне змінити формулювання зазначених статей так, щоб пільги були застосовні до жінок, які мають хоча б одну дитину такої вікової категорії.

Також проект передбачає і розширення прав осіб, які здійснюють догляд за дітьми. Так, жінок, які мають дитину від 3 до 14 років, залучати до роботи у вихідні дні та в нічний час пропонують заборонити. На сьогодні існує обмеження тільки на залучення до позаурочних робіт і направлення у відрядження.

Зазначені гарантії пропонують поширити також на жінок, які самостійно або спільно з батьком-вихователем займаються вихованням дітей у дитячому будинку сімейного типу.

Розробник законопроекту врахував інтереси сімей, в яких виховуються двоє і більше дітей. На переконання автора, переведення жінки на легшу роботу потрібно гарантувати не тільки мамам, які мають дітей до 3 років, але й тим, хто має двох і більше малолітніх дітей. При цьому передбачається, що така пільга буде діяти для сімей з двома дітьми — до досягнення хоча б одним з дітей 14 років, а для багатодітних сімей — до часу, коли найменша дитина досягла віку 3 років і ще не досягла 14.

 
Джерело: news.ligazakon.ua





За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад