Зарплати українців майже досягли докризового рівня

Офіційна заробітна плата в Україні в доларовому еквіваленті майже досягла докризового рівня. Про це у своєму блозі на UBR.UA пише президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

"Незважаючи на зростання середньої офіційної заробітної плати за період січень-жовтень, середня заробітна плата в сільському господарстві на 31% нижче, ніж середня офіційна заробітна плата в цілому по Україні. Крім сільського господарства середня офіційна заробітна плата дуже низька в готельному і рестораном бізнесі, в охороні здоров'я та освіті. За підсумками жовтня 2011 року, середня офіційна заробітна плата в готельному та ресторанному бізнесі, а так само в охороні здоров'я на 32%, а в освіті на 20% нижче середньої заробітної плати в Україну ", — розповідає він.

Крім цих сфер діяльності, каже експерт, середня офіційна заробітна плата нижча за середню по країні в торгівлі, а так само в сфері послуг. "А це все офіційна заробітна плата, але існує і функціонує "неофіційна заробітна плата". В авіації і фінансовій сфері такі високі офіційні заробітні плати, тому що там дуже незначна частка" неофіційною заробітної плати "на відміну від сфери торгівлі та послуг", — каже він.

Тому, як зазначає експерт, судити про різницю доходів між працівниками банків і торговельних організацій складно, хоча, швидше за все, різниця існує, але не така велика, ніж показує офіційна статистика.

Експерт додає, що, незважаючи на кризу, офіційна заробітна плата в Україні в доларовому еквіваленті майже досягла докризового рівня. "Якщо до кризи середня офіційна заробітна плата була на рівні 357 доларів, то тепер майже 323 долара", — говорить він.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики в жовтні середня заробітна плата знизилася порівняно з вереснем на 0,3%, або на 8 гривень до 2729 гривень на місяць.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад