Світ рівних можливостей

Безумовно, безробітні інваліди не можуть на рівних конкурувати зі здоровими шукачами вакансій. Тому в цивілізованому суспільстві прийнято дбати про те, щоб створити цим людям рівні можливості з іншими. Так, у системі державної служби зайнятості України до працевлаштування інвалідів використовується індивідуальний підхід. Ярмарок вакансій, яку Харківський міський центр зайнятості провів спільно з обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів, так і називався - «Світ рівних можливостей».

Харків'яни, які прийшли сюди у пошуках роботи, могли особисто поспілкуватися з представниками близько трьох десятків підприємств, що пропонують вакансії для людей з різними видами інвалідності, і підібрати собі відповідне місце роботи. Або хоча б придивитися до того, що пропонує сьогодні ринок праці, і спробувати подолати в собі багаторічні стереотипи, спробувавши свої сили в абсолютно новій професії. Перший заступник директора Харківського міського центру зайнятості Галина Степанова переконана, що якщо у людини є щире бажання знайти роботу, вона обов'язково її знайде. Співробітники центру зайнятості готові, в свою чергу, не просто допомогти людині повірити у власні сили, а й зробити конкретні кроки для пошуку роботи: скласти резюме, пройти тестування на придатність до тієї чи іншої спеціальності, пройти перенавчання або курси підвищення кваліфікації.

- Підібрати роботу інваліду складно, - визнає Галина Степанова. - Адже для кожного захворювання існує безліч протипоказань: наприклад, III група інвалідності по серцево-судинних захворюваннях не надає людині права працювати в нічну зміну, перебувати цілий день на ногах і т.д. Тому поряд з роботодавцями, які беруть участь у ярмарку вакансій, знаходяться і представники медико-соціальної експертної комісії, які можуть відразу ж проконсультувати людину з приводу відповідності тієї чи іншої вакансії стану її здоров'я, а також - працівники Департаменту праці та соціального захисту Харківської міськради, які в разі необхідності готові роз'яснити тонкощі вітчизняного трудового законодавства. І ці консультації дуже затребувані нашими клієнтами. Тим більше що в програмі індивідуальної реабілітації, яка є в кожного інваліда, має бути зазначено, ким він може працювати з урахуванням його захворювання.

У цьогорічному ярмарку вакансій вперше брали участь і представники Фонду соціального захисту інвалідів, які консультували відвідувачів з приводу можливості перенавчання або підвищення кваліфікації. Така співпраця між службою зайнятості (яка допомагає людям визначитися з вибором нової професії, а в подальшому - знайти роботу) і Фондом соціального захисту інвалідів (який оплачує навчання) дозволяє більш цілеспрямовано витрачати кошти та зусилля на перенавчання безробітних інвалідів і, головне, гарантує кінцевий результат - тобто працевлаштування. За 10 місяців цього року за сприяння служби зайнятості 80 осіб з інвалідністю підвищили свою конкурентоспроможність шляхом професійного навчання.

Цікаво, що деякі колишні клієнти служби зайнятості беруть участь у ярмарку вакансій вже з боку роботодавців. Наприклад, Вікторія Єгельська представляє підприємство з випуску меблів «Основа-Промінвест», в якому близько половини працюючих мають ту чи іншу ступінь інвалідності.

- Я сама інвалід, - каже Вікторія. - Свого часу 4 місяці стояла на обліку в центрі зайнятості як безробітна. За моєю спеціальністю (я юрист) підходящої вакансії не було, але оскільки робота потрібна була терміново, я погоджувалася на все і їздила на всі підприємства, куди мене направляли. Так і влаштувалася на своє теперішнє місце роботи - приймальницею замовлень. Спочатку було важко, адже я ніколи не мала справи з вимірами та конструюванням меблів, але поступово я опанувала цю роботу. Мені імпонує те, що на нашому підприємстві йдуть назустріч людям, які мають проблеми зі здоров'ям. Намагаються розподілити обов'язки так, щоб кожен міг виконувати роботу по своїх силах, з розумінням ставляться до того, що такі співробітники вимушені часто брати лікарняні, працювати неповний день і т.п. На сьогоднішньому ярмарку я вже записала 14 людей, які хотіли б влаштуватися до нас на роботу. Думаю, що при відвідуванні нашого підприємства частина з них дійсно залишиться на ньому працювати.

«Родзинкою» цьогорічного ярмарку вакансій стало урочисте нагородження кращих роботодавців року з числа харківських підприємств, які найбільш активно сприяють працевлаштуванню інвалідів. Таким чином, служба зайнятості прагне налагодити більш плідні партнерські відносини з роботодавцями та мотивувати їх до подальшої партнерської співпраці.

Підводячи підсумки ярмарку, заступник начальника відділу активної підтримки безробітних ХГЦЗ Ксенія Салащенко зазначила позитивний результат заходу:

- За один день ярмарок відвідали понад 130 осіб. За її результатами видано 22 направлення на працевлаштування. Крім того, багато шукачів взяті до кадрового резерву на великі підприємства - на той випадок, якщо там відкриються підходящі вакансії.

Джерело: «Час».

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад