Як повернутися в компанію після звільнення?

Можливість отримати стару роботу є гарною в тому випадку, якщо ви були звільнені з фінансових причин, а зараз перспективи компанії поліпшуються. Запитайте себе, чи не було негативу в той момент, коли ви працювали в компанії або звільнялися, чи була ваша робота на належному рівні. Треба також подумати про доцільність повернення в колишню компанію.

Повертатися - так за підвищенням!

Дійсно, часто люди повертаються в компанію, з якої йшли. І відбувається це з різних причин. Випадок з практики: кандидат пропрацював у великій західній FMCG компанії 3 роки на асистентській позиції, але був вимушений піти через відсутність професійного зростання головний офіс не дозволяв ввести ще одну штатну одиницю рівня спеціаліста чи координатора. Менше ніж через рік роботи в іншій організації його запросили назад, бо знали про його ділові якості і на той час московському офісу підтвердили нову штатну одиницю.

Взагалі, часто ініціатива щодо повернення кандидатів виходить від самого роботодавця. У компанії залишаються колеги і друзі, які кличуть назад.

«Під час кризи мене звільнили через скорочення штату. Виплатили всі компенсації, розлучилися з компанією на добрій ноті, - розповідає Костянтин. - Однак криза скінчилася, через приблизно через півтора року мене покликали назад - притому, на більш високу позицію».

«Коли мене скоротили на моїй черговий роботі в розпал кризи 2008 року, пошук нового місця сильно затягнувся, - розповідає Катерина. - І в момент повного відчаю я отримую повідомлення колишньої начальниці (у нас з нею були дружні відносини) просто із запитанням «як справи?». У підсумку після моєї розповіді вона пропонує мені повернутися, причому їй вдалося зробити вакансію буквально «під мене» - тому що новий співробітник компанії тоді був не особливо й потрібен. Так, у мене була маленька зарплата, і в професійному плані робота мені вже нічого не дала, але в кризу я була рада й цьому. Просто вийшло перечекати бурю».

Вийде чи не вийде?

Відповідаючи на запитання «вийде чи не вийде вдруге», важливо розуміти причину звільнення в перший раз - щоб не наступити двічі на одні й ті ж граблі. Можливість повернення на попереднє місце роботи цілком залежить від принципів компанії. Деякі роботодавці (і їх, мабуть, більшість) ніколи не беруть назад колишніх співробітників. У той же час я знаю чимало випадків, коли працівник повертався, причому іноді не на колишню свою посаду, а на більш високу. І в результаті виходили як великі удачі, так і розчарування. Дуже важливо те, як людина свого часу попрощалася, які відносини збереглися у неї з колишніми товаришами по службі, як часто вона з ними потім спілкувалася, заходила до офісу поговорити, листувалася. У даному конкретному випадку особисті відносини важливіші, ніж суто професійні якості.

Співробітники хочуть повернутися з різних причин: наприклад, з'явилася можливість кар'єрного росту або з часу звільнення з компанії в ній відбулася повна (або часткова, але значуща для шукача) зміна керівництва та стратегії розвитку компанії. У такому разі вас можуть сприймати там як абсолютно нову та незнайому людину.

Як заявити про намір повернутися?

На співбесіді грамотно поясніть свою мотивацію і розкажіть про свою цінність для компанії на нинішньому етапі кар'єри. Не соромтеся та використовуйте всі можливості, що відкриваються для успішного професійного розвитку.

У разі проходження інтерв'ю в компанію, в якій ви раніше працювали, до процесу співбесіди потрібно підійти особливо ретельно. Звичайно, якщо вашим керівником в цій компанії був генеральний директор або топ-менеджер, то слід звернутися безпосередньо до нього і повідомити про своє бажання повернутися. В іншому випадку краще отримати додаткову інформацію про ситуацію в компанії й її перспективи у ваших колишніх колег, які продовжують там працювати. Отримавши всю необхідну інформацію, ви можете сміливо звертатися до HR-фахівців, не приховуючи від них свій попередній досвід роботи в межах цієї компанії.

За матеріалами http://rb.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад