Чи може підприємство не надавати щорічну оплачувану відпустку?

Досить часто приватні роботодавці намагаються отримати якомога більш прибутку будь-яким способом, в тому числі і за рахунок скорочення закріплених законом соціальних гарантій своїм працівникам. Так, ст. 45 Конституції чітко та однозначно закріпила право кожного працівника на відпочинок, а також на оплачувану щорічну відпустку, встановлення скороченого робочого дня для окремих професій і виробництв, скороченої тривалості роботи в нічний час тощо. Нажаль, не завжди на багатьох приватних підприємствах, які використовують найману працю, працівники можуть скористатись правом на відпустку. Власники таких підприємств не надають відпустку працівникам під загрозою звільнення, а в тих випадках коли і надають, то всупереч ч.3 ст.2 Закону України «Про відпустки» , без збереження заробітної плати.

Відповідно до чинного законодавства України відпустка - це час відпочинку, який рахується в календарних днях і надається працівникам із збереженням міста роботи та заробітної плати.

Право на відпустку мають всі громадяни України, які знаходяться в трудових відносинах з підприємством, установою, організацією незалежно від форми власності, виду діяльності та галузевої належності, а також які працюють по трудовому договору у фізичної особи. Право на відпустку мають працівники, які працюють за безстроковими трудовими договорами, трудовими договорами на визначений термін, сезонні, тимчасові робітники, сумісники, працівники, які працюють на умовах неповного робочого часу.

Джерело: Кіровоградський обласний центр зайнятості.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад