"Зайві" професійні навички

Спеціаліст, кваліфікація якого перевищує необхідну, як правило, невигідний компанії: він або швидко піде, або зажадає зарплату більше, ніж може платити роботодавець. Тому у професійній кадровій термінології існує таке поняття, як overqualified (в перекладі з англ. «занадто кваліфікований»). Це означає, що кандидат володіє надмірними знаннями та компетенціями для обраної позиції. Так, кухаря з ресторану високого класу не будуть розглядати в якості претендента на роботу в закладі швидкого харчування, а фінансовий директор навряд чи знайде собі місце бухгалтера в маленькій фірмі. Але часто буває так, через певні обставини людині доводиться шукати посаду, яка не відповідає її досвіду та навичкам.

Чому ж так відбувається і як діяти в кожному конкретному випадку?

1. Перерва в стажі

Найбільш поширена ситуація, коли кандидат претендує на позицію нижче тієї, яку займав раніше, - це вихід на роботу після значної перерви. Причиною його найчастіше стають сімейні обставини, зокрема відпустку по догляду за дитиною у жінок.

Щоб знайти підходящу вакансію, необхідно вирішити - чи плануєте ви подальше кар'єрне зростання. Якщо ви не хочете, як раніше, віддавати всі сили роботі та маєте намір залишатися на рядовий посаді, то, описуючи попередній трудовий досвід, робіть акцент на виконавських функціях. Кадровики прекрасно розбираються в такій ситуації та будуть розглядати вашу кандидатуру, тільки якщо будуть упевнені, що ви не почнете підсиджувати чинного керівника або, відновивши знання, шукати краще місце. Втім, тим, хто збирається і далі просуватися службовими сходами, не варто приховувати свої амбіції. Відобразіть в резюме та скажіть на співбесіді, що рядова посада для вас - тимчасовий захід, підкресліть, що були хорошим менеджером, і вами зацікавляться компанії, де шукають перспективних працівників і прагнуть ростити керівників.

2. Зміна сфери діяльності

Буває так, що маючи вже достатню кваліфікацію, людина вирішує з якихось причин відмовитися від кар'єри в одній галузі і почати будувати її в іншій. Така людина, хоча і не володіє потрібними навичками за новою спеціальністю, проте потрапляє до категорії overqualified, оскільки вже досягнула певних висот. Зрозуміло, повністю викреслювати з трудової біографії минулі заслуги не варто, але при їхньому описі намагайтеся знайти щось, що зближує дві ваші сфери. Головною зброєю в боротьбі за нову роботу стане супровідний лист: опишіть, чому ви вирішили присвятити себе іншій діяльності, чим вона вас так приваблює, як саме ви хочете реалізовувати себе в обраній сфері. Висока мотивація та зацікавленість зможуть компенсувати відсутність досвіду і пізній старт у професії.

3. Кар'єрна межа

Ще одна ситуація знайшла своє відображення в знаменитому принципі Пітера: «В ієрархічній системі будь-який працівник піднімається до рівня своєї некомпетентності». Ось простий приклад: людина добре виконувала певні обов'язки й отримала підвищення, прекрасно проявила себе, знову просунувся кар'єрними сходами ... І так до того часу, поки їй не дісталася посада, яка виявилася не по плечу або не до душі. Але відмовитися від непотрібного просування вгору часто буває дуже складно, тому працівник, який бажає повернутися на позицію, яка йому подобалася, нерідко вимушений шукати інше місце. У даній ситуації при працевлаштуванні постарайтеся піднести останнє підвищення як вимушену міру, наприклад тимчасове виконання обов'язків керівника в період його хвороби, відрядження і т.п.

4. Відсутність досвіду

Нерідко буває так, що в гонитві за профільною освітою та підвищенням рівня й якості знань кандидат не встиг напрацювати потрібного практичного досвіду. Тому на керівні посади його не беруть, а для пересічних він - overqualified. В даному випадку людині доводиться або довго шукати підходящу вакансію (як правило, таких кандидатів беруть великі компанії, які цінують фундаментальні знання), або не вказувати в резюме всілякі дипломи, сертифікати та претендувати на лінійну позицію, напрацьовуючи досвід. Другий варіант буде найкращим для тих, хто готовий витратити час на не надто престижну посаду з невеликою зарплатою, набуваючи протягом цього періоду потрібні зв'язки і стаж.

Описуючи свої навички в резюме або розповідаючи про себе на співбесіді, варто пам'ятати, що краще - ворог гарного. Нехай відомостей про вас рекрутер отримає менше, але всі вони будуть мати відношення до обраної позиції.

Якщо ви не отримуєте запрошень на інтерв'ю, проаналізуйте, не потрапляєте ви в категорію занадто гарних працівників. У цьому випадку необхідно привести до спільного знаменника свої знання, навички, запити й умови наймача, тоді успішне працевлаштування не змусить себе чекати.

До речі

Не секрет, що в нашій країні навіть професіонали високого рівня часом не мають спеціальної освіти. Почавши працювати в якійсь галузі й отримуючи досвід, людина просувається кар'єрними сходами. Але в певний момент виявляється, що їй складають конкуренцію люди, які мають не тільки аналогічний стаж, але і профільну освіту. Що ж у такому випадку робити нашому кандидату? Вихід один - пройти навчання! Причому іноді достатньо курсів, але можна задуматися і про вищу освіту (наприклад, заочну чи дистанційну), підібравши виш, факультет і напрям підготовки, що найбільше відповідають кар'єрним прагненням.

Джерело: http://www.zarplata.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад