Кого чекає підвищення зарплат в 2012 році?


Потреба в кадрах зростає, і роботодавцям доводиться йти на підвищення зарплат. Щоправда, підвищують не скрізь і не всім.

"Після кризового падіння ринок відновився на 70-80%, - зазначає директор по Україні кадрового холдингу" Анкор "Олена Гриньова. - Ринок роботодавця йде в минуле, а кандидати починають проявляти більш високу активність з переважанням матеріальної мотивації".

Хто вимагає грошей

Характерний для кризових часів дисбаланс між кількістю шукачів та відкритих вакансій залишився в минулому. За даними сайту hh.ua, в 2009-2010 рр.. на одне оголошення роботодавця доводилося від 3 до 14 резюме в залежності від галузі, а в грудні 2011 р. - 0,9-4,5. В окремих галузях потреба в кадрах уже перевищує середні показники. Віртуози та майстри переконання - менеджери з продажу - на гребені хвилі попиту. Вони залишаться в ціні, навіть якщо в 2012 р. економіку наздожене друга хвиля кризи. Адже підприємства, скидаючи непотрібний баласт за борт, будуть особливо активно розшукувати тих, від кого залежить рівень доходів.

"Якщо роботодавець має труднощі, скорочення починається з адміністративних позицій, менеджерів по персоналу та т. п., - нагадує старший консультант рекрутингової компанії World Staff Дмитро Толмачов. - При цьому ціннішою стає праця так званих"підрозділів, що заробляють".

За даними компанії Hay Group, зарплата фахівців з маркетингу в 2011 р. вже виросла на 16%, і в 2012 р. підвищення буде в такому ж розмірі.

"Технарі" теж у ціні. У компанії Adecco Ukraine зазначають проблеми з пошуком головних інженерів у будівництві. Середньоринкові зарплатні пропозиції для інженерів-будівельників у Києві становлять 6 тис. грн (зарплати за професіями тут і далі - за даними порталу Superjob). Проте найбільший попит висувається на IT-фахівців. За даними hh.ua, у листопаді особливо розшукувалися C + + -, Android-, Java-, PHP-девелопери, Web-і 1С-програмісти, Seo-фахівці.

А в 2012 році "айтішники" будуть ще більш затребувані. Тобто, саме час починати переглядати рівень компенсацій таких фахівців. Адже вони легко змінюють місце роботи, тому що регулярно отримують пропозиції від закордонних компаній.

"Я декілька місяців тому пішов із великої телекомунікаційної компанії. Зараз працюю вдома на одну швейцарську контору, зарплатою задоволений", - розповів програміст Олександр Ніколаєв.

Щоб не втратити кращих фахівців, при формуванні їхніх компенсацій HR-менеджерам варто поглядати на ринок. А там програмісти Java, в залежності від кваліфікації та стажу роботи, отримують 8-28 тис. грн. в міс.; програміст 1С - 4,7-18 тис. грн.; програміст PHP - 3,5-14 тис. грн.

Разом з цінними "айтішниками" серед найбільш затребуваних спеців несподівано виявилися страховики. Однак, в страховій галузі потреба в кадрах пов'язана із загостренням конкуренції: компанії важко пережили кризу, скоротивши штат наполовину, а іноді й більше. Тепер прийшов час відвойовувати втрачені позиції, а значить залучати "зірок".

Не тільки зростання

Звичайно, дефіцитним фахівцям в 2012 р. доведеться підвищувати зарплати на 15-20%. Адже багато хто з них при влаштуванні на роботу буде торгуватися. І якщо претендент справді виявиться втіленням мрії, платити йому доведеться більше - на ті самі 15-20% більше за середньоринковий рівень. "Вимоги до професійних і особистих якостей працівників зростають, - зазначає старший консультант з підбору персоналу компанії Adecco Ukraine Тетяна Міцкевич. - Але багато фахівців не встигають адаптуватися під нові стандарти та швидкі темпи змін і не справляються зі своїми обов'язками". Так що різниця в оплаті всередині однієї й тієї ж категорії буде збільшуватися.

Через нерівномірність зростання компенсацій самі зарплатні бюджети в цілому будуть зростати дуже скромно. За даними відділу Human Capital компанії "Ернст енд Янг", протягом року практично у всіх галузях зарплати можуть вирости на 11-12%. А в холдингу "Анкор" очікують зростання бюджетів не більше ніж на 3-5%. Серед тих, у кого підвищення практично не очікується, - фінансисти, бухгалтери та юристи з невеликим стажем. "За нашими даними, 35% компаній відчувають перенасичення бухгалтерами, юристами та економістами, - розповіла консультант з інформаційних послуг та винагород компанії Hay Group Ірина Вольницька. - Причому, 34,6% компаній пропонують таким працівникам менш конкурентний компенсаційний пакет".

А що з "топами"?

Кому можна радіти в новому році, так це топ-менеджерам. Їхні зарплати зростають швидше за всіх. Для них компанії відновлюють призупинені в кризу дорогі програми тренінгів та освіти (в тому числі і MBA), покращують соцпакети, включаючи VIP-страхування.

Для геніїв продажів прийшов час подумати про зміну роботи або попросити надбавку. Головне - не продешевити. В кінці 2011 р. столичний директор з продажу в середньому міг розраховувати на 16 тис. грн на міс. з урахуванням відсотків від реалізації, а діапазон рівня доходів становив до 40 тис. грн. Директор з IT - до 35 тис. грн. в залежності від досвіду роботи та стажу. Фінансові директори - до 30 тис. грн, а директора з розвитку - до 30 тис. грн.

Зрозуміло, тут не йдеться про керівників, які працюють у найбільших компаніях країни, - пропоновані їм умови в рази "смачніші". Наведені нами цифри стосуються успішних компаній з розгалуженою філіальною мережею та великим оборотом. І в 2012 р. "топи" на цих позиціях зможуть збільшити свої заробітки ще на 15-20%.

А найкращі шанси вигідного працевлаштування в 2012 році отримають фахівці з досвідом розвитку компанії з нуля або побудови мережі філій - вихід з кризи буде супроводжуватися бурхливим розвитком лідерів і виходом нових гравців на ринки.

До речі, перш ніж змінювати роботу, варто визначити галузь, де топ-менеджеру працювати вигідніше. У 2012 році такими галузями стануть АПК, ринок товарів народного споживання, IT-компанії та промисловість. У компанії "Ернст енд Янг" прогнозують підвищення зарплат топ-менеджерів, зайнятих у страхуванні (на 17% за рік), у сфері товарів народного споживання і зерноторгівля (на 12%), у фармацевтичній галузі (на 11%), в банках і рітейлі (на 10%).

"Більш високе зростання зарплат вищого керівництва спостерігається в сфері страхування, - зазначає старший консультант відділу Human Capital компанії" Ернст енд Янг "Олена Веселкова. - Це пояснюється необхідністю забезпечити керівництву страхових компаній конкурентоспроможні в поточних ринкових умовах компенсаційні пакети". Найменше шансів на підвищення зарплати у банківських управлінців: багато фінустанов в кінці 2011 року знову провели оптимізацію персоналу, скоротивши чимало досвідчених менеджерів вищої ланки. У 2012 році проявляти активність і переманювати зарплатами топ-менеджерів банки будуть украй рідко.

Джерело: http://www.liga.net/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад