Як не потрапити "на гачок" роботодавця?

Ось ти приходиш на співбесіду, готова до будь-яких випробувань, щоб підтвердити свій талант, унікальність і профпридатність. А чи готовий роботодавець оцінити та оплатити все це? Чи не потонеш ти в морі його порожніх обіцянок? Найчастіше про те, чи не обдурить чи роботодавець, мало хто замислюється. Престижний офіс і великі обіцянки - і наша згода в кишені роботодавця.

Що має насторожити на співбесіді?

Що ж може насторожити тебе на співбесіді? По-перше, дивна поведінка того, хто її проводить: не дивиться в очі, віддає перевагу нечітким формулювання типу "планується підвищення, у нас бувають премії".

Про конкретні терміни, цифри ніхто не говорить, а замість цього обіцяють і безкоштовні обіди, і каву, і трансфер до роботи. Особливо тебе повинно насторожити, якщо роботодавець обіцяє відразу й все - велику посаду та високу зарплату, але тільки після безкоштовного випробувального терміну. На безкоштовну працю погоджуватися не варто взагалі, навіть якщо заплатять мільйон.

Адже насправді мільйон не заплатять, бо, швидше за все, роботодавець щось вигадає, щоб уникнути витрат. Наприклад, великі штрафи буквально за все, починаючи від пилу на столі, до хвилинного запізнення.

Чому роботодавці опускаються до порожніх обіцянок?

Причин такого "ганебного" заняття декілька:

- Безграмотність і безвідповідальність ейчара;

- Складна ситуація в компанії, коли ніхто не хоче найматися туди на роботу;

- Бажання отримати безкоштовних і низько кваліфікованих співробітників без особливих вимог;

- Самодурство начальника;

- Якщо компанія знаходиться далеко за містом, і працівники тому не хочуть туди найматися.

Як убезпечити себе від порожніх обіцянок?

1. Перш ніж йти на співбесіду, варто довідатися про компанію. В ідеалі - у знайомих, але можна і в Інтернеті - в соцмережах і на форумах, на сайтах з працевлаштування. Перевірити, чи немає цієї компанії в чорному списку роботодавців. Поцікавитися, хто буде твоїм керівником і навіть ознайомитися з його біографією.

2. Щоб закріпити обіцянки роботодавця, краще скласти та підписати з ним попередній контракт. У ньому варто зафіксувати:

- Твої обов'язки та тривалість робочого дня, відрядження, лікарняних, відпустки;

- Розмір заробітної плати та умови її виплати, і під час випробувального терміну, і після;

- Розмір премії та умови, дати її отримання, якщо таку обіцяють;

- Соцпакет: страховка, обіди, транспорт;

- Оплачується чи ні, і в якому розмірі телефонні розмови, таксі.

І не вір, що такі контракти укладають тільки з досвідченими та дорогими фахівцями. Навпаки, таких претендентів не обманюють, оскільки роботодавці побоюються за свою репутацію. На порожні обіцянки ловлять, як правило, працівників без досвіду роботи, які змиряться з обманом і продовжать працювати.



Джерело: http://lady.tochka.net/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад