Прогнозований надлишок працівників

Однак коли зіставлення потреби та наявності вказує на те, що виникне надлишок працівників, для коригування ситуації можуть знадобитися обмеження наймання, скорочення годин роботи, ранній вихід на пенсію та тимчасове звільнення. Скорочення штату в якості одного з найбільш поширених результатів надлишку робітників розглядатися не буде.

Обмеження наймання

Коли фірма здійснює політику обмеженого найму, вона зменшує кількість робочої сили, не замінюючи звільнених співробітників. Нові працівники наймаються, тільки коли відсутність співробітника може позначитися на діяльності всієї організації. Наприклад, якщо відділ контролю якості, що складається з чотирьох інспекторів, втрачає одного з них, який пішов до конкурента, цій людині, ймовірно, не будуть шукати заміну. Проте якщо фірма втратить усіх своїх інспекторів, вона, ймовірно, знайде заміну, принаймні, деяким з них, щоб забезпечити продовження цієї роботи.

Скорочення годин роботи

На зменшення потреби в робочому завантаженні компанія може також відреагувати зменшенням загальної кількості робочих годин. Замість використання 40-годинного робочого тижня адміністрація може зменшити час роботи кожного співробітника до 30 годин на тиждень. Це скорочення зазвичай застосовується тільки до погодинних співробітників. Проте менеджери та інші професіонали, як правило, отримують фіксовану зарплату, і погодинна оплата до них не застосовується.

Ранній вихід на пенсію

Ще один спосіб зменшити кількість робітників - ранній вихід на пенсію деяких нинішніх співробітників. Деяким працівникам відхід на пенсію принесе задоволення, проте інші виявлять до деякої міри неприхильність до цього. Однак останні можуть погодитися на ранній вихід на пенсію, якщо весь пакет пенсійних виплат буде в достатній мірі привабливим. Головне, що слід пам'ятати, - це те, що вихід на пенсію не може бути зазначений віковими даними, і змушувати людину йти на пенсію не є правильним.

Тимчасові звільнення

Часом у фірми немає іншого виходу, крім того, що тимчасово звільнити частину своєї робочої сили. Тимчасове звільнення - це не те ж саме, що звільнення, але воно дає той самий основний ефект - працівник більше не зайнятий. Коли співробітники фірми є членами профспілки, процедура тимчасового звільнення зазвичай чітко прописана в угоді між адміністрацією і профспілкою. Як правило, працівники з найменшим стажем тимчасово звільняються в першу чергу. Якщо в організації профспілка не діє, вона може засновувати рішення про тимчасові звільнення на поєднанні таких чинників, як стаж і рівень продуктивності. Коли тимчасово звільняються менеджери та інші професіонали, рішення, ймовірно, буде ґрунтуватися на здібностях, хоча може мати значення такий фактор, як внутрішня політика.

Джерело: http://www.naim.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад