Працевлаштування після вишу: поради експертів


"Одним з рішень є підготовка кадрового резерву - робота зі студентами. Багато міжнародних компаній протягом кількох років проводять в Україні програми відбору, навчання та наймання студентів. Пошук студентів-учасників таких програм, як правило, проводиться самими компаніями без залучення кадрових агентств", - коментує І.Духота.

Кандидат економічних наук, доцент, член-кореспондент Української академії наук, автор книги "Освіта в Україні" Наталія Семенченко наголошує, що первинне працевлаштування учнів вишів і ПТЗ в Україну на даний момент недостатньо підтримується державою.

"Після українського вишу і ПТЗ важко знайти роботу, тому що держава безпосередньо жодним чином не приймає участь в розподілі трудового потенціалу. На тлі інших країн, взяти навіть сусідню Білорусь, Україна виглядає абсолютно не зацікавленою в своїх трудових кадрах, в своєму потенціалі та розвитку. Якщо держава не зверне уваги на це питання, то найближчим часом Україна ризикує просто позбутися своїх виробничих кадрів, необхідних на сьогоднішній день. Вже дійшло до того, що обговорюються питання про трудову міграцію з інших країн - про імпорт робочої сили ", - розповідає Н.Семенченко.

Вона зазначає, що необхідно безпосередньо підвести до освіти бізнес і виробничі процеси. На думку Н.Семенченко, необхідна структура, яка б доводила молодих фахівців до виробничої діяльності. За її словами, в Україні є підприємства, які домовляються із завідувачами кафедр про те, щоб запропонувати кращим студентам місце в компанії. Але, на жаль, це досить нечисленні прецеденти.

Починати доведеться з малого

І.Духота попереджає, що молодим людям потірбно бути готовим до ролі стажиста або стартової позиції. "У великих компаній, де відкритий масовий набір, випускників беруть на початкові позиції. Наприклад, на такі посади, як страхові агенти, консультанти з банківських продуктів, торгові представники. Досить рідко компанії приймають випускників без досвіду роботи на позицію бухгалтера", - розповідає фахівець з підбору персоналу.

За її словами, молоді фахівці можуть претендувати на стартові фінансові позиції - асистент аудитора, асистент фінансового аналітика, а також на початкові позиції юристів (спочатку на стажування, яка потім може перерости в постійну роботу). Банки охоче беруть молодь у відділення на роботу з фізичними особами.

"Важливу роль відіграє мотивація, бажання молодого фахівця розвиватися і послідовно будувати кар'єру саме в цій компанії. У такому випадку компанія готова вкладати кошти в розвиток і навчання молодого співробітника", - зазначає І.Духота.

Що ж до індустріальних спеціальностей, керівник групи з підбору персоналу індустріального відділу кадрового холдингу АНКОР Наталя Бондаренко коментує, що на ринку сьогодні особливим попитом у роботодавців користуються молоді кадри таких спеціальностей, як інженер-технолог, інженер-механік, інженер-електрик, токар, фрезерувальник. Також високим є попит на підсобних робітників, операторів поточно-механізованих ліній, водіїв авто-і електронавантажувачів.

Якщо говорити про адміністративні позиції, то молоді спеціалісти можуть працювати секретарями на ресепшн, секретарями відділів - як правило, це кандидати з лінгвістичною освітою, а також студенти, які знаходяться в процесі отримання освіти і працюють частину дня.

Терпіння та труд

"Слід пам'ятати, що побудова кар'єри вимагає часу, тому головним пріоритетом повинно бути отримання професійного досвіду та вміння ефективно працювати в організації. Пропрацювавши на початковій позиції 1-2 роки можна претендувати на більш відповідальну посаду в компанії або на ринку", - розповідає І. Духота.

З іншого боку, вона нагадала, що молодий фахівець, який "бігає" по ринку праці в пошуках щастя, ризикує викликати настороженість у потенційного роботодавця частою зміною роботи.

"Важливо не тільки отримати роботу, а й утриматися на ній. Важливо вміти на практиці застосовувати свої професійні знання, при цьому мати ентузіазм, лояльність, гнучкість, а також вміти схоплювати нову інформацію, бути здатним швидко влитися в колектив і адаптуватися до корпоративної культурі. Саме цього чекають від молодого фахівця ", - акцентує І.Духота.

Знайти свій напрямок

Для молоді, яка бажає домогтися успіху в роботі, дуже важливо поєднувати навчання з роботою, і, бажано, за тим профілем, яким людина хоче займатися надалі, радить директор компанії "Міжнародна маркетингова група Україна" (ММГ) Дмитро Роденко. "Навіть якщо в даний момент не виходить працювати за улюбленим напрямком, все одно треба шукати сферу, максимально близьку до того, чим ви хочете займатися в своєму житті", - вважає він.

Часто випускники шкіл вступають до вишу, ще не маючи точного уявлення про те, чим вони будуть далі займатися, що їм подобається. І виш повинен допомогти в цій сфері, а не просто підготувати людину до захисту диплома.

За словами Д.Роденко, інформація, що отримується у виші, повинна надалі допомагати в роботі. "Мушу зазначити, що до нас у компанію часто приходять на практику студенти, і я бачу, що багато з них, на жаль, ставляться до навчання як до якоїсь неминучості, яку треба просто пережити. Природно, у цьому випадку рівень підготовки таких" фахівців "буде значно нижчим за можливий. Якщо ж ставитися до навчання як до мети, як до інвестиції у своє життя, то слід шукати користь в кожному занятті", - додав він.

Джерело: http://biz.liga.net/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад