У Мінсоцполітики знову замислюються про збільшення пенсійного віку, тепер до 70 років

"З моменту оприлюднення урядового законопроекту «Про зайнятість населення» на сайті Мінсоцполітики пройшов майже рік. Зараз цей законопроект чомусь подається чиновниками як «новий». Але якщо порівнювати його з чинним законом, прийнятим ще в 1991 році, то жодних істотних змін на краще в ньому не видно. Законопроектом пропонується введення як нових понять, так і безлічі цікавих положень, спрямованих на погіршення умов праці звичайних українців", — повідомив Петренко.

Так, наприклад, поняття «робоча сила» провладні законодавці визначили як населення обох статей у віці 15—70 років, яке протягом певного часу забезпечує пропозицію робочої сили на ринку праці. Тобто безробітними пропонується визнавати як дітей з 15 років, так і літніх людей (до 70 років).

«Інакше як пропагандою дитячої праці і підготовкою до збільшення пенсійного віку на 10 років цю ініціативу назвати не можна. Оскільки згідно з чинними нормами, Державна служба зайнятості може реєструвати осіб тільки після досягнення ними 16-річного віку і виключно до досягнення пенсійного віку», — зазначив Павло Петренко.

Крім того, розроблений законопроект істотно скорочує права звичайних працівників. Якщо до цих пір для підприємств з кількістю працівників понад 20 осіб встановлювалася броня до 5% кількості робочих місць для працевлаштування інвалідів та молоді, то новий закон урізує цю квоту вдвічі. До того ж, значно зменшуються штрафи для підприємств у разі відмови в прийомі на роботу громадян пільгових категорій — з 4 до 2 мінімальних заробітних плат.

Незважаючи на гучні заяви провладних чиновників про нібито вдалі кроки у подоланні безробіття, переконаний Павло Петренко, у нинішньої влади до цих пір немає програми боротьби з безробіттям. Так, згідно з офіційною статистикою, в Україні зареєстровано 900 тисяч безробітних. Натомість Міжнародна організація праці називає втричі більшу цифру — 3 мільйони.

У разі ж прийняття урядового законопроекту «Про зайнятість населення» ситуація тільки погіршиться: чергове завищення пенсійного віку в кілька разів зменшить кількість вільних робочих місць, зазначив Павло Петренко.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад