Повна залежність: що чекає українську економіку в 2012 році

Валовий внутрішній продукт
У 2012 році темпи зростання вітчизняної економіки сповільняться
Уповільнення зростання економіки України почалося вже в четвертому кварталі 2011-го, хоча ще в третьому зростання реального ВВП демонструвало рекордні за увесь посткризовий період 6,6%. Ближче до кінця року аналітики чекали послаблення зовнішнього попиту і падіння цін на продукцію, що експортується вітчизняними виробниками.
Опитані Контрактами аналітики вважають, що наступного року ВВП України виросте на 3-4%. Традиційно найбільші оптимісти – держчиновники. За оптимістичним сценарієм Кабміну, вітчизняна економіка виросте аж на 6,5%, за песимістичним – на 3,9%. У проекті держбюджету наступного року закладено зростання на рівні 5%. Проте у кінці листопада замміністра фінансів України Анатолій Мярковський заявив, що Кабмін має намір переглянути прогнози на 2012 рік до другого читання держбюджету. "Йде переоцінка прогнозів розвитку усіх секторів економіки наступного року. Пропонується консервативніша модель і нижчі темпи", – відмітив Анатолій Мярковский. Згідно з прогнозом МВФ, ВВП України в 2012-м виросте на 3,9%, тоді як ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку) оцінює потенціал зростання в 3,5%.

Основним драйвером зростання в 2012 році, як і в 2011-му, залишиться внутрішнє споживання. Причому задавати тон буде керівництво країни: передвиборна кампанія в Україні історично характеризується високими соціальними витратами і 2012-ий не стане винятком. "Якщо уряду вдасться розв'язати проблему Нафтогазу і таким чином вивільнити деяку кількість грошей, які можна направити на соціальні витрати, тоді можна чекати зростання внутрішнього попиту більше 4%, що повинне частково перекрити послаблення на зовнішніх ринках", – припускає макроекономіст "Трійки Діалогу України" Ірина Піонтковська.
Інший драйвер зростання – капітальні інвестиції у рамках підготовки до Евро-2012. Правда, підтримка зростання економіки з боку інвесторів буде меншою, ніж у поточному році. "Більшість проектів, пов'язаних із підготовкою до чемпіонату, були профінансовані в 2011 році", – пояснює Ірина Піонтковська. Наближення турніру оживить і сферу послуг. Але в цьому секторі не було спаду навіть під час кризи, тому зростання в 2012-му навряд чи буде стрімким.
Промислове виробництво виросте в 2012-му на 5-5,5%. Максимальні показники, на думку начальника відділу аналізу фінансових ринків ING Банку Україна Олександра Печерицина, можуть бути зафіксовані в торгівлі й транспорті. Хороші перспективи й у хімпрому. "А ось сільське господарство може бути в мінусі, враховуючи нижчі прогнози по урожаю наступного року", – додає експерт.
Головний ризик 2012-го – експортна залежність вітчизняної економіки. Влітку 2011 року, коли стало очевидно, що ситуація в єврозоні не покращується, а боргова криза продовжує набирати оберти, аналітики вже переглядали свої оцінки. "Трійка Діалогу України" понизила прогноз зростання ВВП у 2012 році з 4,5% до 4%, а Concorde Capital – з 5% до 3,5%. "Зниження світових цін на метал і руду на 20% призводить до уповільнення зростання української економіки на 1,2 п.п.", – стверджує голова Concorde Capital Ігор Мазепа. До того ж із-за фіксованого курсу нацвалюти знижується конкурентоспроможність вітчизняних металургів. Вже зараз очевидно, що українським сталеварам доведеться боротися за місце під сонцем. Компанія "Метинвест", що вклала за п'ять років більше $600 млн. в реконструкцію метзаводу Єнакієвського, має намір і надалі модернізувати сталеливарні потужності.
"Щоб понизити експортну залежність, потрібні значні капіталовкладення в розвиток імпортозамінного виробництва: в Україні таких ресурсів немає, а пропозиція ресурсів ззовні в 2012-м буде ще дуже обмеженою", – коментує Олександр Печерицин. До того ж структурні зміни в економіці – не лише капіталомісткий, але і тривалий процес. А потрібні для цього реформи досі не початі.
Прямі іноземні інвестиції
Інвесторів в Україні немає і найближчим часом не буде
Приплив прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в українську економіку в 2012 році сповільниться. Основних причин тому дві: "похолодання" на світових ринках (інвестори відмовляються вкладати в ризикові активи, до яких відносяться й інвестиції в країні, що розвиваються, у тому числі і в Україну) і різке зниження інвестиційної привабливості нашої держави. У 2011-му іноземці масово згортали бізнес в Україні і виводили капітали. Шведський SEB продав вітчизняній структурі свій роздрібний бізнес. Закрити роздріб в Україні має намір Swedbank, припинили роботу BG Capital.
За даними Госстата, в січні-жовтні 2011 року приплив ПІІ в Україну склав $5,5 млрд, причому більше чверті цієї суми ($1,3 млрд) – надходження від продажу Укртелекому. Більшість опитаних Контрактами експертів припускають, що об'єм ПІІ наступного року складе близько $5,5-6 млрд. Приплив капіталу, за словами керівника аналітичного підрозділу групи ICU Олександра Вальчишена, очікується в транспортній галузі, енергетиці й сільському господарстві. При цьому, як і в 2011-му, інвестори швидше купуватимуть долі в компаніях, ніж викуповуватимуть цілі пакети акцій. А ось у промисловому секторі не виключені злиття і поглинання.

Проте магнітом для ПІІ стане держсектор. Восени 2011-го уряд затвердив Держпрограму приватизації на 2012-2015 роки: протягом трьох років Фонд держмайна має намір продати ліквідне держмайно, що залишилося. Вже готові постанови про продаж держ- і облгазів. За словами голови ФДМУ Александра Рябченко, продаж держпакетів акцій підприємств, можливо, почнеться в I кварталі 2012 року. Наприклад, аукціон з продажу пакетів акцій Дніпроенерго і Донецькобленерго призначений на 11 січня 2012-го. Претендентами на купівлю можуть стати й українські компанії, але вони можуть завести гроші з-за кордону, що по факту вважатиметься прямою іноземною інвестицією. До речі, ДТЕК Рината Ахметова вже став власником Західенерго (конкурс із продажу відбувся 25 листопада) і Київенерго (9 грудня).
А ось притягнути інвестиції за рахунок IPO на західних біржах (прямою інвестицією вважається продаж понад 10% акцій) в 2012-м буде маловірогідно. До десяти вітчизняних компаній планували провести первинне розміщення (зокрема на Варшавській біржі) ще в 2011 році, проте боргова криза в Європі зробила ці проекти безперспективними. Плани доведеться відкласти як мінімум до другої половини наступного року. До того ж притягнути капітал вдасться тільки кращим емітентам.
Композиція і географія ПІІ в 2012-м буде подібна до 2011 року. "Найбільшим іноземним інвестором у нашу країну в 2011-м був, як і раніше, Кіпр, що свідчить про українську природу капіталу і по суті є реінвестуванням прибутку", – міркує аналітик Concorde Capital Світлана Рекрут. За даними Держстату, на долю Кіпру доводиться більше 20% усіх ПІІ ($12,09 млрд). І, що зовсім цікаво, Україна здійснює прямі інвестиції в 47 країн світу і переважна їхня частина – 92,6% – прямує на Кіпр. "Справжніх інвесторів, у класичному розумінні, в нашій країні вже немає років п'ять", – розводить руками аналітик "Ренесансу Капітал Україна" Анастасія Головач. До речі, в 2012-му нарощувати капітал у нас буде РФ (наприклад, у банківському секторі), але, імовірно, заводити капітал росіяни будуть теж через офшори.
Платіжний баланс
У 2012 році Нацбанк розраховує на профіцит платіжного балансу у розмірі $761 млн
У вересні 2011-го дефіцит зведеного платіжного балансу досяг $2 млрд, що майже повністю нівелювало накопичений за перші вісім місяців профіцит. Нацбанку довелося фінансувати дефіцит за рахунок резервних активів: за станом на 1 жовтня 2011 року об'єм міжнародних резервів НБУ знизився до $35 млрд. За січень-жовтень 2011-го дефіцит платіжного балансу виріс до $1,491 млрд.
Негативна тенденція збережеться і в 2012-му. Опитані Контрактами аналітики упевнені, що наступного року негативне сальдо зведеного платіжного балансу складе $4,5-5,5 млрд. Прибутки країни від продажу товарів за межу будуть як і раніше менше витрат на імпортні товари: дефіцит поточного рахунку очікується на рівні $8-10 млрд. У той же час надходження від фінансового рахунку не досить, щоб компенсувати відтік коштів: поліпшення на світових ринках капіталу в 2012-м (принаймні, в першій половині року) не передбачається.

Основний чинник, що впливає на поточний рахунок держави в 2012 році, – вартість російського газу. "При нинішніх цінах на блакитне паливо дефіцит поточного рахунку може перевищити $8,5 млрд. Якщо газ подешевшає до $220-230 за тис. куб. м, дефіцит поточного рахунку знизиться до $5 млрд", – вважає Ірина Піонтковська. Прогноз Concorde Capital базується на вартості російського газу в $380-400 за тис. кубометрів і об'ємі імпорту 42 млрд куб. м газу (у жовтні Україна купувала газ по $414 за тис. кубометрів. – ред.). За підрахунками аналітика цієї інвестиційної компанії Світлани Рекрут, знижка в $50 за тисячу кубометрів газу при поточних об'ємах закупівлі дозволить заощадити $2,1 млрд. Серед інших ризиків – ціни і попит на метали й інші сировинні товари на світових ринках: чим нижчі ціни на продукцію, що експортується Україною, тим більшого дефіциту поточного рахунку варто чекати. "Велике значення для вітчизняної економіки також матиме попит на продукцію українських машинобудівників з боку Росії і Казахстану", – розмірковує Ірина Пионтковська.
Зате глава НБУ Сергій Арбузов обіцяє стабільний курс до осені 2012-го: зараз банківська система дуже чутлива до девальвації, вона може спровокувати відтік депозитів населення з системи і привести до подальшого погіршення якості активів. Тому "давити" на курс нацвалюти якщо й будуть, то акуратно. "Дефіцит загального платіжного балансу більше $5 млрд підвищить риски девальвації, але якщо платіжний баланс погіршуватиметься поступово, регулювальник прагнутиме стримувати курс гривні, принаймні, до виборів", – коментує Олександр Печерицин.
Проте курс 8 UAH/USD, швидше за все, залишиться у минулому. "Від девальвації ніхто не застрахований: якщо попит і ціни на продукцію експорту істотно знизяться, а доступ до зовнішніх позикових засобів буде обмежений, то вірогідність обвалу гривні різко зросте", – припускає Ірина Піонтковська. Але якщо Україні вдасться розв'язати проблему дефіциту бюджету Нафтогазу і відновити стосунки з МВФ (наступні транші будуть спрямовані на поповнення золотовалютних резервів Нацбанку), тиск на вітчизняний грошовий знак істотно знизиться. Щоправда, дешевого долара в Україні все одно не буде.
http://kontrakty.ua/article/
Підготувала Олена ТАРАСЕВИЧ

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад