Кількість українців, які працюють у сільському господарстві, постійно скорочується

Кількість українців, які працюють у сільському господарстві, постійно скорочується

Про це йдеться в дослідженні ринку зайнятості в агросекторі, проведеному компанією GP Group. Так, згідно з даними дослідження, якщо в 2000 році в сільському господарстві працювали 4,36 млн.\ українців, то в 2010 році їхня кількість скоротилася до 3,11 млн. Активне скорочення відбувалося й впродовж останніх трьох років : в 2008 році в АПК були зайняти 3,32 млн осіб, в 2009 році - 3,15 млн осіб.

У цей час 77% компаній сектора відчувають дефіцит фахівців. Серед найбільш затребуваних співробітників (за кількістю вакансій) - агроном, інженер-зоотехнік, зоотехнік, регіональний представник.

Що стосується сфер, куди мігрують екс-аграрії, то перше місце серед них займає торгівля. За даними GP Group, за ті ж 10 років кількість людей, зайнятих у торгівлі, виросла з 3,121 млн в 2000 році до 4,832 в 2010.

Як раніше повідомляло «Діло», випускники профільних аграрних вишів недостатньо сприяють зниженню дефіциту кадрів в АПК... «Ми провели опитування серед випускників аграрних вишів, підкреслю - аграрних! І з'ясувалося, що абсолютна більшість з них не готова їхати до села, вони всі хочуть працювати в сільському господарстві міста Києва», - зазначив керівник Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса. На його думку, змінити ситуацію можна лише за умови глобальної державної програми з розвитку сільських територій.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад