Українські компанії закінчили перегляд зарплат своїх працівників

Проблеми в економіці, що викликали різке скорочення темпів зростання ВВП, спричинили й уповільнення темпів зростання середньої зарплати. У квітні середньорічне збільшення окладів склало 16,2%, тоді як роком раніше - 20,2%. Зокрема, за минулий місяць зарплати зросли лише на 19 грн., або 0,6% - до 2942 грн., як повідомили в Держстаті. Реальна зарплата збільшилася на 0,5%.

Одним з факторів, який забезпечив зростання середньої зарплати у квітні, є збільшення рівня оплати праці в металургії (+173 грн.). Низка меткомбінатів з початку року анонсували підвищення зарплат. Крім того, в галузі сталася оптимізація кількості працівників - наприклад, в результаті об'єднання Алчевського коксохіму з Алчевським меткомбінатом. В інших секторах промисловості зростання зарплат був досить помірним (в середньому не більше ніж на 26 грн.). Географічний аналіз Держстату показує, що значне зростання окладів відбулося лише в Донецькій області (+116 грн.). А, наприклад, в Києві нарахування зросли лише на 15 грн. Помітним також стало сезонне для цього періоду року підвищення оплати праці в сільському господарстві - на 210 грн., до 1980 грн.

Ще одним фактором, що вплинув на загальний показник зростання зарплат, є збільшення мінімальної зарплати на 21 грн., до 1094 грн., З 1 квітня. Підвищення соціального стандарту торкнулося всієї бюджетної сфери: освіти (+59 грн.), Держуправління (+64 грн.) та охорони здоров'я (+47 грн.). В інших секторах зростання зарплат було меншим. Зниження відбулося у фінансовому секторі (-609 грн.), а також у сфері транспорту і зв'язку (-116 грн.).

Квітневе зростання зарплат завершило період їх щорічного перегляду. Підприємства зазвичай проводять підвищення зарплат на початку фінансового року, до травня період перегляду завершується. Можна резюмувати, що в нинішньому році зростання було помірним. У фармацевтиці ми побачили підвищення окладів на 5-9%, а в IT-секторі - на 10%. Низькі темпи зростання зарплат пов'язані як з нестабільним станом економіки, так і з бажанням іноземних компаній дочекатися результатів парламентських виборів, перш ніж вносити корективи у свої бізнес-плани. Це зберігає надію на те, що частина підвищення була просто відкладена на 2013 рік.

У найближчі місяці перегляд окладів буде точковим - знаковим буде перевищення середньою зарплатою позначки в 3 тис. грн. Підприємства не в змозі проводити подальший перегляд, а значить, зростання зарплат буде гальмуватися. Можливо, наближення парламентських виборів і змінить цю ситуацію, але політичний вплив стане помітним лише щодо бюджетних секторів і не буде мати вирішального впливу на загальний показник.

Джерело: http://www.kommersant.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад