Як змінилися зарплати українців за півроку

Як змінилися зарплати українців за півроку

За півроку розмір зарплат двох із п’яти «білих комірців» не змінився. Кожному четвертому підвищили оклад, а кожному шостому знизили в середньому на 20%. В кожному третьому випадку надбавка до зарплати була швидше символічною й не перевищувала 10%. За даними опитування Міжнародного кадрового порталу hh.ua, лише кожному десятому проіндексували зарплату з прив’язкою до курсу долара.

З початком кризи відбулися зміни в зарплатній політиці компаній. По-перше, у зв’язку зі стрибками курсу долара більшість роботодавців зафіксували зарплати в гривні за обраним курсом — винятком є ІТ-спеціалісти, які працюють на аутсорці, а також ключові спеціалісти у міжнародних компаніях. По-друге, багато роботодавців прагнуть прив’язати рівень матеріальної компенсації до реальних досягнень співробітників. Для цього вводять системи KPI та інші показники ефективності, а після цього підвищують зарплати лише тим, хто дійсно робить внесок у розвиток бізнесу. І насамкінець, з метою економії збільшують навантаження на співробітників, що вже працюють, супроводжуючи це мінімальним підвищенням окладу, замість того, щоб брати нових спеціалістів на повноцінну ставку.

Ці тенденції знаходять підтвердження у результатах опитування. За даними Міжнародного кадрового порталу hh.ua, понад третина «білих комірців» зіштовхнулися з розширенням обов’язків без підвищення розміру виплат. У кожного четвертого посадові обов’язки не змінилися — при цьому кожен сьомий отримав надбавку до зарплати, а кожному восьмому зрізали оклад. Практично в кожного десятого зарплата виросла у зв’язку з розширенням посадових обов’язків або з переходом на нову посаду. І стільком же роботодавець проіндексував зарплату із врахуванням рівня інфляції. Зменшилось навантаження у 6% опитаних. І ще у 4% скорочення обсягів роботи потягнуло за собою зниження заробітної платні.

Як і півроку тому, найменший відсоток скорочення заробітних плат спостерігається в ІТ-галузі, в сфері телекомунікацій, а також у консалтингових компаніях, що надають послуги бізнесу. Більш за всіх урізання зачепили працівників нафтогазового сектора, представників енергопромислової галузі й автотрейдерів.

Зниження заробітних плат було більш відчутним для офісних співробітників, ніж їхнє підвищення. Згідно з даними опитування, кожному другому ставку зрізали на більш ніж на 20%, кожному шостому — на 15-20% і практично кожному десятому — на 10-15%. Один із семи втратив 5-10%, а кожен десятий — 2-5% від попередньої зарплати. При цьому збільшення розміру окладу на 20% і вище отримали близько третини опитаних. Кожному шостому до ставки додали 15-20%, а кожному сьомому — 10-15%.

Кожен п’ятий почав заробляти більше на 5-10%, а кожен шостий — на 2-5%. Зрозуміло, що такий розмір надбавки не компенсує втрати від інфляції та є швидше символічним заохоченням співробітників.

hh.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад