Світовий банк прогнозує зростання економіки України на один відсоток цього року

Світовий банк прогнозує зростання економіки України на один відсоток цього року

Згідно зі звітом Світового банку, українська економіка вже пройшла "дно" і буде зростати. Водночас вони очікують продовження падіння ВВП Росії. Експерти СБ також погіршили прогноз глобальної економіки.

Українська економіка повернулася до позитивного зростання на 0,1 відсотка в першому кварталі 2016 року. Про це йдеться в останній доповіді Світового банку (СБ), присвяченій глобальним економічним перспективам, яка була оприлюднена у вівторок, 7 червня. При цьому експерти СБ зазначають, що скорочення на 9,9 відсотка в 2015 році не було настільки критичним, як передбачалося раніше. "Інші дані цього року також вказують, що спад досягнув нижньої межі", - наголошується у доповіді.

Як зазначили в СБ, після різкого зростання цін в 2014 і 2015 роках, пов'язаних з девальвацією гривні і курсовими реформами, інфляція сповільнилася на тлі стабілізації валюти.

"Західна частина України не є безпосередньо ураженою конфліктом і відновлюється. Втім, експорт та імпорт перебувають на рівні більш ніж удвічі нижчому, ніж у 2012 році і залишаються слабкими. Здатність банківського сектора до кредитування різко обмежена", - зазначають експерти.

Загалом у поточному році у СБ прогнозують зростання українській економіці на рівні одного відсотка ВВП, у наступному - двох відсотків, а в 2017 році - трьох відсотків.

Росії прогнозують скорочення ВВП

Що стосується російської економіки, то, за словами експертів, у першому кварталі поточного року скорочення ВВП РФ спостерігалося на рівні 1,2 відсотка на тлі "падіння обсягів приватних інвестицій та споживання". Саме на стільки впаде економіка РФ цього року, очікують в СБ. Для порівняння, у 2015 році скорочення було ще більше - на рівні 3,7 відсотка ВВП. "Економіка Росії щосили намагається пристосуватися до низьких цін на нафту, торговельних ембарго і геополітичних проблем, які продовжуються", - зазначають у СБ. Однак уже в 2017 році експерти очікують для Росії деякого зростання - на рівні 1,4 ВВП.

Погіршення прогнозу для глобальної економіки

Водночас Світовий банк погіршив свій прогноз для світової економіки. За нинішніми прогнозами глобальний ВВП зросте на 2,4 відсотка у 2016 році, тоді як ще у січні очікування були на рівні 2,9 відсотка. Причинами називається повільне зростання розвинених економік, низькі ціни на сировину, слабка глобальна торгівля та скорочення потоків капіталу.

Експерти СБ очікують зростання економіки Єврозони на 1,6 відсотка як цього, так і наступного року - темпи залишаться на рівні 2015-го. У 2018 році передбачається дещо нижчий ріст - на 1,5 відсотка.

Згідно з прогнозом, китайська економіка зросте цього року на 6,7 відсотка після 6,9 відсотка минулого, а індійська збереже темпи збільшення ВВП на рівні 7,6 відсотка.

http://www.dw.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад