Причини звільнення шукачів: що ховається за офіційною версією

1. Відсутність кар'єрного росту

Коли я чую це від кандидатів, завжди уточнюю, що саме вони мають на увазі: найчастіше це збільшення зарплати, влада та отимання управлінського функціонала, опанування нової ділянки роботи.

2. Низька зарплата та відсутність соцпакету

Наші шукачі вимогливі: одному потрібна робота з необтяжливими обов'язками за 500 у.о., іншому - фітнес-центр через дорогу від офісу. Проте справжніх «зірок» на ринку праці не так багато. З іншого боку, низький рівень зарплати і її «сіра» складова часто є цілком реальними причинами звільнення співробітників. Щоб зрозуміти, чи щирі вони, досить перевірити мотивацію кандидата. Для цього є спеціальні питання та методики. Ще необхідно з'ясувати, яка зарплата влаштує, співвідношення окладу та бонусної частини, частота індексації й т.д.

3. Віддаленість від будинку, переїзд компанії

У розпал кризи багато компаній переїжджали з центру міста - це відчутна економія на оренді. Однак багатьом співробітникам, особливо без особистого авто, їздити щодня в передмістя незручно. Останнім часом ця офіційна причина часто збігається з реальною. Щоправда, існує один нюанс: є люди рухливі, а є й такі, для яких «далеко» означає «в одній зупинці від будинку». У таких випадках потрібно з'ясувати, скільки часу кандидат готовий витрачати на дорогу. До речі, серед представників «малорухомих» шукачів, безперечно, лідирують бухгалтери.

4. Сімейні / особисті причини

Проблемний син-підліток, закордонне відрядження чоловіка, стан здоров'я - ці причини зрозумілі, часто дійсно є правдою та викликають в ейчара розуміння та співчуття. З іншого боку, адекватність отриманої від кандидата інформації оцінити вкрай складно. А виходить, під особистими причинами можна приховати все що завгодно - від серйозної провини до конфлікту з начальством. З'ясувати правду можна, ретельно збираючи інформацію про шукача, перевіряючи рекомендації з місць роботи та виявляючи його мотивацію.

5. Реорганізація фірми, скорочення, кадрові перестановки, банкрутство компанії

Всім відомо, що «нова мітла по-новому мете», що відносини з новим керівником не завжди складаються вдало. Часто запрошені в компанію «зірки» приводять свою команду. Причина цілком зрозуміла та логічна, тільки визначити її відповідність реальної ситуації можна лише одним способом - зателефонувавши в компанію, з якої звільнився кандидат (під видом клієнта, наприклад).

Банкрутство - теж досить поважна причина звільнення в умовах кризи (якщо банкрутство офіційне, інформацію,що це підтверджує, можна знайти).

6. Погані умови роботи

Сюди входить відсутність необхідної для роботи техніки, кондиціонера, погане освітлення та ін. Часто виявляється правдою. З'ясувати справжнє становище речей допомагає «звірення показань» декількох кандидатів, які пішли з однієї й тієї ж компанії.

За матеріалами: http://www.buildteam.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад