Ключові тенденції ринку праці: дослідження EY Ukraine

Ключові тенденції ринку праці: дослідження EY Ukraine

В рамках даного дослідження розглядався широкий спектр питань з управління персоналом: антикризові й мотиваційні заходи, зміни заробітних плат, найм/скорочення персоналу, а також вплив безвізового режиму на ринок праці України.

Вплив ринкової ситуації на кадровість політики та практики

На тлі відносної стабілізації економіки, ринок праці України також відновлюється, демонструючи позитивні тенденції. Так, все менше компаній стикаються з необхідністю впроваджувати антикризові заходи. За даними EY Експрес-оглядів, в 2015 році антикризові заходи впроваджували 62% компаній, в той час як в 2017 році тільки 22% компаній впровадили або планують їх впровадження.

При цьому ситуація як і раніше значно відрізняється в залежності від сектора економіки. Найбільш активно антикризові заходи у 2017 році впроваджують компанії, що представляють такі сектори економіки, як виробництво побутової техніки й електроніки, телекомунікації.

Найбільш популярними антикризовими заходами залишаються оптимізація чисельності персоналу, оптимізація витрат на корпоративні заходи, а також оптимізація тренінгових витрат.

У той же час кількість компаній, які впроваджують додаткові заходи для підтримки мотивації персоналу істотно не змінилася в порівнянні з 2015 роком. Так, 60% компаній вже впровадили додаткові заходи для підтримки мотивації співробітників або планують їх впровадження у 2017 році (для порівняння у 2015 році 69% компаній).

Важливо відзначити, що найбільш популярною мірою залишається додаткове (позапланове) підвищення заробітних плат (на 10% на додаток до планового відсотку підвищення). При цьому в деяких випадках позапланове підвищення заробітних плат може досягати 24%.

Крім того, 42% компаній-учасниць огляду в якості заходів для підтримки мотивації співробітників розширили пакет наданих пільг, зокрема, зміни торкнулися програм медичного страхування, оздоровчих і спортивних програм.

Найбільш популярні заходи для підвищення мотивації персоналу

Важливо відзначити, що найбільш активні заходи для підвищення мотивації персоналу впроваджувалися в автомобільному, готельно-ресторанному та нафтогазовому секторах.

Валюта деномінування і зміни заробітних плат

Згідно з результатами EY Експрес-огляду, більшість компаній на ринку України деномінують заробітні плати в гривні для всіх співробітників (77% компаній). При цьому, 18% компаній деномінують заробітні плати в іноземній валюті тільки для вищого керівництва компанії (і в гривні для інших співробітників), а 5% компаній в іноземній валюті для всіх співробітників (переважно компанії сектора ІТ-розробки, фармацевтичного сектора та неприбуткові організації).

Найбільш стрімке зростання заробітних плат продемонстрували компанії готельно-ресторанного та нафтогазового секторів (на 25% по медіані), і трохи нижче цей показник серед компаній банківського та страхового секторів – 20% по медіані.

Крім того, компанії планують продовжувати підвищення заробітних плат і в 2018 році: 17% компаній-учасниць вже запланували підвищення заробітних плат на 2018 рік на 10% по медіані.

Персонал

Більшість компаній-учасниць EY Експрес-огляду за перше півріччя 2017 року планують зберегти чисельність персоналу в 2017 році незмінною. Крім того, майже чверть компаній вже збільшили чисельність персоналу в першому півріччі 2017 року на 7% по медіані, в той час як лише 8% компаній скоротили чисельність персоналу на 4% по медіані.

Слід зазначити, що найбільш активно чисельність персоналу збільшували компанії готельно-ресторанного сектора, ІТ-розробки і фармацевтичного сектора. Скорочення ж чисельності торкнулися, в основному, сектора торгівлі, виробництва побутової техніки та електроніки.

Вплив запровадження безвізового режиму для України на кадровість політики та практики

На думку роботодавців, впровадження безвізового режиму може мати як позитивні, так і негативні наслідки для ринку праці України.

Згідно з даними EY Експрес-огляду, 46% компаній бачать нові ризики в зв'язку з впровадженням безвізового режиму для України.

Серед найбільших ризиків компанії відзначають високу плинність кадрів у зв'язку з переїздом, проблеми з утриманням персоналу, збільшення інтенсивності процесу «витоку мізків».

За даними EY Експрес-огляду, найбільший ризик існує для виробничого персоналу, ІТ-персоналу та співробітників сфери обслуговування.

Якщо розглядати дану проблему в розрізі категорій персоналу, то більшість компаній бачать ризики для допоміжного персоналу, професійної та адміністративної ланки, в той час як тільки 3% компаній-учасниць бачать ризики для вищого керівництва.

Варто зазначити, що понад чверть компаній-учасниць (27%) вже планують впровадження програм утримання співробітників у зв'язку з введенням безвізового режиму для України, серед яких будуть присутні як програми матеріального, так і нематеріального стимулювання.

При цьому 29% компаній-учасниць бачать нові можливості для персоналу в зв'язку з введенням безвізового режиму, а саме: підвищення ефективності взаємодії з іноземними інвесторами/офісами/компаніями, відвідування міжнародних конференцій і навчання за кордоном.

https://prohr.rabota.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад