Ключові навички успішного керівника

Що ж варто робити, щоб стати успішним керівником? Багато авторів займалися цим питанням і складали цілі списки вмінь, необхідних, для того щоб стати успішним менеджером. Коли переглядаєш ці списки, то створюється враження, що стати успішним керівником можна лише за наявності надлюдських здібностей. У той же час ми згодні з тим, що не кожен може бути успішним керівником; існують ключові особливості та здібності, які можна розвинути, щоб успішно виконувати роботу. Дев'ять з цих особливостей перераховані нижче:
Здатність мислити комплексно. Керівники проектів повинні мати цілісний, а не спрощений підхід до проекту. Замість того, щоб розбивати проект на окремі частини (планування, бюджет) і управляти ними, системник намагається зосередити зусилля на тому, щоб зрозуміти, як відповідні фактори проекту взаємодіють у сукупності та забезпечують результат проекту. Ключем до успіху стає керування взаємодією між різними частинами проекту та проектом у цілому.
Особиста цілісність. Перш ніж ви будете керувати й управляти іншими, ви повинні вміти керувати й управляти собою. Розпочніть з чіткого визначення, хто ви, за що ви виступаєте, як ви повинні поводитися. Внутрішня сила дає душевну енергію витримати зльоти та падіння під час здійснення проекту, і довіра до себе необхідна для підтримки довіри інших.
Передбачливість. Гарні керівники проекту вживають дії заздалегідь, коли потрібне подолання незначних проблем, перш ніж вони перетворяться на великі. Вони проводять більшу частину часу, вирішуючи проблеми в рамках своїх повноважень і не займаючись тим, що перебуває не в їхній компетенції. Керівники проекту не можуть бути скигліями.
Здатність витримувати стреси. Керівники проекту повинні володіти силою волі. Напруженість, пов'язана з дотриманням строків, технічні непогодженості, спілкування з різними, важкими, іноді навіть упертими професіоналами може спричинити серйозні стреси. Люди відрізняються за здатністю переносити стреси. Фізичні вправи, здорова дієта та підтримка родини необхідні для того, щоб витримати труднощі керування проектом.
Загальна бізнес-перспектива. Оскільки основна роль керівника проекту полягає в об'єднанні різних аспектів бізнесу та технічних дисциплін, важливо, щоб у менеджера було загальне розуміння основ бізнесу та розуміння взаємодії функціональних дисциплін, що приводять до успіху в бізнесі.
Уміння передавати інформацію. Цей пункт входить в усі списки, і не без підстави. Керівники проекту повинні вміти спілкуватися з різними людьми. Вони повинні вміти не тільки передати свої ідеї найбільш доступним чином, але й бути гарними слухачами, здатними зрозуміти, що саме хочуть сказати їм інші.
Ефективне керування часом. Час - найбільш дефіцитний ресурс у менеджера. Керівники проекту повинні вміти правильно розподіляти свій час і швидко корегувати пріоритети. Вони повинні організувати свою роботу так, щоб ніхто не був скривджений.
Досвідчений політик. Керівники проекту повинні вміти успішно працювати з різними людьми та домагатися їхньої підтримки й схвалення проекту. Вони повинні вміти показати достоїнства свого проекту, не применшуючи правди.
Оптимізм. Керівники проекту повинні демонструвати ретельність і енергійність, ставлення «буде зроблене». Вони повинні вміти знаходити позитивні моменти у важкі дні й підтримувати позитивне ставлення людей до того, що відбувається. Гарне почуття гумору та веселий настрій часто найбільше допомагають менеджерові.

Ці дев'ять особливостей не охоплюють усього, але вони описують ті особливості, якими володіють «зірки» у керуванні проектом. І якщо в людини є прагнення до самовдосконалення, то можна розвинути розуміння та сприйняття цих особливостей. В успішних керівників проекту існує власна «безперервна програма вдосконалювання» всіх згаданих особливостей.

За матеріалами: http://www.elitarium.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад