6 ключових навичок хорошого керівника

Вони необхідні, щоб ефективно планувати, отримувати відмінний результат і при цьому не працювати цілу добу.

1. Делегувати

Керівник не повинен бути найкращим працівником своєї компанії і робити в ній абсолютно все. Головне завдання керівника – реалізувати стратегію і забезпечити чистий прибуток.

Але часто ситуація зовсім інша. Замість заняття стратегією керівник грузне в рутині. Нараховує зарплати, ходить в податкову, заповнює звіти, розвантажує газель з товаром, створює сайт, запускає рекламу... Ось і день пройшов. А потім кажуть: «У власника не буває вихідних».

Намагайтеся якомога частіше ставити собі запитання: «Те, чим я зараз займаюся, веде мене до результату?» Якщо можна автоматизувати або делегувати завдання і замість неї зайнятися більш важливими справами – робіть це, звільняючи час на стратегічні питання.

2. Планувати результат

Усі підприємці думають, що планують. На початку року говорять собі: «Хочу червону «Ауді», – ось вам і план. Але «хочу» і «планую» – це різні речі.

«Хочу» – це просто нічим не обгрунтоване бажання. Як заробити на цю «Ауді», ви не розумієте. Розумієте тільки, що хочеться. Імовірність, що це реально відбудеться, невелика. А якщо і відбудеться, то тільки завдяки вдалому збігу обставин.

«План» – це коли ви в деталях знаєте, як прийти до результату. Наприклад, щоб зробити план по чистому прибутку, потрібно зрозуміти, як на нього впливають витрати і доходи.

Далі – розписати всі витрати на кожен місяць і проконтролювати їх в процесі роботи. Потім запланувати доходи: скласти воронку продажів, розбити її на етапи, призначити відповідальних. І знову все проконтролювати. Це вже план, а не просто «хотєлка», тому що у нього є підстави.

3. Мотивувати співробітників

Уявіть собі дві компанії. У першій співробітники приходять на роботу о 9:00, виконують завдання за списком і рівно о 18:00 йдуть. У другій – підходять до завдань творчо, пропонують нестандартні рішення і взагалі роблять свою роботу з вогнем в очах. Різниця – в мотивації.

Вмотивованому співробітникові цікава його робота. Він робить її не тільки заради грошей, але ще й тому, що просто горить нею. Щоб цього домогтися, треба використовувати сильні сторони співробітників, давати завдання, які допоможуть їм самореалізуватися.

4. Фільтрувати можливості

Бізнес-тренінги при всій їх корисності часто грають з підприємцями злий жарт. Харизматичний спікер розповідає про продажі, підприємець надихається темою і біжить прокачувати продажі. Через тиждень він йде на майстер-клас по автоматизації, і відбувається те ж саме. Потім фінанси, потім щось ще, п'яте, десяте. У підсумку він робить все потроху – і, вважайте, що не робить нічого.

5. Мислити від результату

Коли я планую чистий прибуток, то спочатку відповідаю на питання, чого я хочу. «Хотілки» повинні бути реальними, тому я оцінюю ресурси компанії і на їх підставі складаю план, як мені прийти до бажаного результату.

Далі я продумую, яких показників потрібно досягти в продажах, маркетингу, витрати і інших областях. І тільки після цього я думаю про конкретні дії, які приведуть до результату.

Якщо узагальнити, то образ мислення такий: результат → показники → дії.

6. Вибирати з варіантів

Уявіть: директор з виробництва приходить до керівника і говорить: «Я тут знайшов нові верстати. Купуємо? »Для мене такі питання – індикатор того, що питання недостатньо опрацьований.

Ефективний керівник наполягатиме на тому, щоб йому надали кілька варіантів і показали, як вони вплинуть на результат компанії. Інакше він обмежує кругозір щодо свого рішення і не керує ситуацією в повній мірі.

Поки керівник не усвідомлює цю роль, швидше за все, він буде інтуїтивно приймати рішення, слухати красиві історії про міфічних успіхи співробітників, працювати по 27 годин на день. Результат – нескінченне топтання на одному місці.

Ці шість навичок я сформулював за підсумками 8-річного досвіду в управлінні. З ними робота стала більш ефективною, вона більше не зводиться до латання дірок. Тепер я чітко розумію, що моя роль – забезпечити компанії заплановану чистий прибуток. Над цим і працюю.

https://lifehacker.ru



За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад