Навчитися вчитися: як швидко опановувати нові знання, не витрачаючи час

Вміння вчитися – це навичка, яку можна опанувати та розвивати протягом життя. Марсель Венман у дослідженні, яке було опубліковане як частина монографії Meta-cognition, доводить, що швидкість та ефективність навчання людини більше залежить від уміння самостійно розробити та використати стратегію вивчення матеріалу, ніж від сили інтелекту.

Важливо навчитися планувати відведений для навчання час, відстежувати прогрес, а також рефлексувати. Під поняттям "рефлексія" автор розуміє здатність людини уважно стежити за власним мисленням. Тобто усвідомлювати, як саме ви дійшли до розуміння того чи іншого описаного в підручнику поняття або явища.

Суспільне наводить декілька способів ефективного навчання.

Активне навчання замість перечитування підручника

На перший погляд здається, що чим більше разів людина прочитує розділ у підручнику, тим краще запам’ятовує інформацію. Насправді це не працює. Дослідження, опубліковане в Journal of Experimental Psychology: General свідчить про те, що складання тесту для перевірки вивченого матеріалу допомагає краще засвоїти інформацію. Науковці поділили студентів на дві групи: одні довго перечитували розділ, а інші пройшли невеликий тест по закінченню першого прочитання. Результати показали, що студенти групи, яка пройшла тест, краще і на довший час запам’ятовували прочитане.

Намагання зазубрити інформацію, постійно повторюючи її також не працює. Це доводять результати експериментів, опубліковані у Quarterly Journal of Experimental Psychology. Чим довше людина старається запам’ятати якийсь факт, тим має більші шанси його забути. Тому найкращим рішенням буде самостійний пошук відповіді замість спроб пригадати вивчене.

Регулярна практика переконає наш мозок перевести якусь навичку чи знання у ранг "потрібного".

У обох згаданих експериментах йдеться про активне навчання. Воно передбачає залучення когнітивних здібностей для кращого розуміння матеріалу. Співробітники Університету Північної Кароліни в Чапел-Гілл (США) наводять список ідей для активного навчання:

 

  1. самостійно розробити навчальний посібник для курсу; це може бути конспект у схемах та таблицях;
  2. створити власний текст з варіантами відповідей до розділу чи заняття. Це допоможе краще його зрозуміти;
  3. переказати прочитане, уявивши себе викладачем;
  4. знайти приклади з власного досвіду – це допоможе краще запам’ятати факт чи подію;
  5. створити символи, які представляють складні абстрактні поняття, особливо якщо йдеться про вивчення іноземної мови.

Практика замість зубріння

Автори дослідження опублікованого у журналі Nature виявили, що люди, які постійно практикували жонглювання, мали більше зв’язків між нейронами у відповідальних за зорову пам’ять ділянках мозку. Ба більше, науковці також помітили цікаву закономірність – якщо людина припиняла регулярно жонглювати, додаткові зв’язки поступово зникали.

Забувати "непотрібну" інформацію – нормальний процес, який відбувається у мозку людини щодня. Регулярна практика переконає наш мозок перевести якусь навичку чи знання у ранг "потрібного". Тобто перевести з короткострокової у довготривалу пам’ять.

Для цього можна створити навчальний календар-планер, у якому прописати невеликі проміжки часу для виконання завдань з одного предмету. А також виокремити час на перевірку вивченого.

 

https://suspilne.media/168826-navcitisa-vcitisa-ak-svidko-opanovuvati-novi-znanna-ne-vitracauci-cas/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад