Я залишився без роботи під час війни: що робити?

Війна в Україні зупинила багато звичних для кожного з нас щоденних процесів, зокрема й роботу. Перед співробітниками та пошукачами, які саме були в активному пошуці нового місця, постає цілком закономірне питання: “Що мені робити, якщо я втратив / так і не знайшов роботу?”. 

У статті розглянемо можливі варіанти для людей, які залишились без заробітку. 

Зробіть аудит наявних коштів та перегляньте свій бюджет

Підрахуйте, скільки коштів у вас залишилось, та критично оцініть фінансову ситуацію. На який період часу їх вистачить? Що можна зробити, щоб зєкономити? Розподіліть гроші на три категорії:

  • базові потреби (їжа, вода, засоби гігієни тощо),
  • ситуативні потреби (оплата транспорту, палива, додаткового одягу тощо)
  • екстренні потреби (медикаменти, непередбачувані ситуації тощо).

Витрачайте лише на базові потреби, якщо дозволяє ситуація. Все інше відкладайте та не використовуйте без критичної необхідності. Дотримуйтесь правил ведення бюджету та користуйтеся безкоштовними додатками для контролю витрат.

Активно шукайте роботу

Не дивлячись на те, що багато компаній втратили можливість повноцінно працювати, зараз все одно є достатньо відкритих та актуальних вакансій на джоб-сайтах за різними спеціальностями. 

Наприклад, на robota.ua таких майже 38 000. Розглядайте різні вакансії, а не лише добірку за своєю спеціальністю. Нова робота може бути підробітком, який забезпечить вас грошима до перемоги України та відновлення активності роботодавців. 

Створюйте нове резюме під кожну вакансію або оновлюйте існуюче та надсилайте відгуки роботодавцям. Для цього потрібно авторизуватися на сайті та перейти на вкладку “Мої резюме”.

Також працюють Work.ua, Jooble, DOU й інші сайти з пошуку роботи. Шукайте всюди, робота є! 

Де шукати, окрім джоб-сайтів? 

З початку війни вже створено багато ресурсів, де розміщуються термінові вакансії. Наводимо найбільш відомі та перевірені. 

  • Workado — Telegram-канал з віддаленими вакансіями для українців. 
  • CASES Jobs — Telegram-канал з вакансіями в галузі креативних індустрій та ІТ.
  • Крезюме — також канал з вакансіями переважно креативних індустрій. Зараз публікують багато волонтерських пропозицій, але моніторити варто. 
  • Lobby X — Telegram-канал з “прогресивними вакансіями в Україні”. Є також і сайт
  • Hire for Ukraine — проєкт, який допомагає українцям, що залишились без роботи під час війни. Ви можете заповнити там свій профіль та чекати на пропозицію. 
  • Designers United for Ukraine — “творчий колектив, який допомагає дизайнерам, що постраждали від конфлікту в Україні, досягти безпеки та знайти нову роботу”.
  • UAtalents — платформа працевлаштування для українців, які вимушено залишили свої домівки і перемістилися до інших міст України чи за кордон. 
  • Remote Ukraine — проєкт, що допомагає дистанційно працевлаштуватися українцям, які постраждали від війни. 
  • UA Job Now — допомога у працевлаштуванні під час війни. В Україні, Європі та дистанційно. Тільки оплачувана робота.
  • goodjob — канал з ресурсами для пошуку роботи. Тут зібрані не лише вакансії, й поради, рекомендації, посилання на безкоштовні вебінари тощо. 
  • zaichenkoteam.com — “вакансії для сміливих українців”, — саме так позиціонують канал його автори. Також тут є багато інформації про волонтерські ініціативи. 

Подайте заявку на отримання допомоги від держави 

Українці, які втратили роботу через напад агресора, можуть отримати разову допомогу від нашої держави — 6500 грн. Зробити це можна в додатку Дія, оформивши картку Є-Підтримка. 

Виплату можуть отримати:

  • Діючі ФОП 1-4 групи, які подали звітність за IV квартал 2021 року або в цілому за 2021 рік
  • Усі наймані працівники, за яких роботодавці подали звітність за IV квартал 2021 року або в цілому за 2021 рік (окрім працівників бюджетних установ, фондів загальнообов’язкового держстрахування та держслужби). 

    Станьте на облік до Центру зайнятості 

    Якщо ви втратили роботу не з власної ініціативи — можна стати на облік до Центру зайнятості у вашому регіоні. Такий крок допоможе вам отримати статус безробітного та отримувати регулярні виплати на період, поки не знайдете нове місце роботи.

    Стати на облік та отримати статус безробітного можна також через портал держпослуг Дія. Або ви можете зателефонувати на гарячу лінію та дізнатися подробиці оформлення цього статусу. Деталі – тут. 

    Який би варіант ви не обрали, потрібно вірити у власний успіх та продовжувати пошуки. Робота є і ви точно її знайдете. 

    Все буде Україна! 

  • https://thepoint.rabota.ua/ya-zalyshyvsya-bez-roboty-pid-chas-viyny-scho-robyty/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад