Прості практики, щоб знизити тривожність та ефективно працювати

Всім нам буває складно зосередитися на робочих завданнях, особливо в цей непростий час. А щоб ухвалювати правильні рішення на роботі, щоб ефективно працювати – погодьтеся, потрібно залишатися при здоровому глузді. Але що робити, коли «підступає», особливо на робочому місці?

«Проскануйте» тіло і простір довкола себе

Якщо відчули, що рівень тривоги зріс настільки, що стало важко дихати, а в районі сонячного склепіння кубляться неприємні відчуття – змініть своє положення. Встаньте і пройдіться, якщо ви до того сиділи за столом. Або ж навпаки – присядьте, якщо працювали стоячи. Потріть обличчя та руки – руки, звісно, повинні бути чисті. Так прості дії дозволять повернути себе в момент тут- і-зараз. Це дійсно дозволяє позбутися тривожних думок про майбутнє.

Ще один чудовий спосіб полягає у тому, щоб роззирнутися довкола себе, «прощупати» навколишній простір за допомогою всіх відчуттів. Торкніться стола чи покрутіть в руках олівець, відчуваючи їхню текстуру та форму, візуально проскануйте робочий кабінет чи кімнату, якщо працюєте віддалено; назвіть декілька предметів, пригадайте їхні характеристики. Приміром, ось картина на стіні, вона прямокутна, рамка проста, без «прибамбасів», на ній, тобто на картині, зображено вечірнє місто і закохану пару, яка гуляє під дощем… Ну і так далі.

«Прощупавши» у такий спосіб декілька предметів, ви заспокоїтеся і позбудетеся тривожних думок. Принаймні, на деякий час (і це вже добре!).

Нагадуйте собі про цінність кожного прожитого дня

Пам’ятаєте, яким шоком для усіх нас стала пандемія коронавірусу? А зараз вона здається такою далекою та дріб’язковою насправді, чи не так? І якщо пандемія нагадала нам про цінність людського спілкування, то зараз надзвичайно важливо усвідомлювати цінність кожного прожитого дня.  Навіть якщо поганий настрій в цей день. Навіть якщо холодний дощ за вікном, і ви змокли до нитки. Навіть якщо не виспалися і без ранкової кави ідете на роботу. У всіх описаних ситуаціях ми маємо найцінніше – наше життя, наш час, який належить тільки нам. Не подобається робота – підшукуєш іншу та звільняєшся; не подобається кава –купуєш іншу. І так далі, ланцюжок асоціацій можна продовжувати безкінечно.

А тепер поміркуємо над таким питанням: кому стане від того легше, якщо ви постійно відчуватимете тривожність, будете картати себе щоденно, невисиплятися, переїдати чи підсаджуватися на нездорові звички? Кому від цього стане легше? Правильно, нікому. Навіть навпаки – підтримувати себе в ефективному стані потрібно і особисто для себе, і для своєї родини, і для країни в цілому.

Просто повторюйте собі ці речі щоденно – вранці та ввечері, і просто так, без видимої на те причини. Повторюйте і тоді, коли відчуваєте, що тривога напосідає на вас, і просто як нагадування, яку ми велику цінність маємо – наше власне життя, наш час, рідних людей.

https://jobs.ua/

Підготувала Зоряна НЕФРИТ

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад