Кадрові дилеми під час воєнного стану. Як розв'язати

1. Як правильно оформлювати відсутність на роботі мобілізованих працівників та добровольців тероборони

На базі відповідного документа необхідно видати наказ про увільнення працівника від роботи у зв’язку з призовом на військову службу під час мобілізації. При цьому за ним зберігається робоче місце, посада та середній заробіток згідно зі статтею 119 Кодексу законів про працю України.

Держпраці дало роз'яснення, що добровольці тероборони мають ті самі гарантії, що й військовослужбовці. За тероборонівцями також треба зберігати робочі місця та середній заробіток, як зазначено у статті 119 КЗпП.

Згідно з листом Генерального штабу збройних сил України Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Міністерства оборони України №322/2/7142 від 21.08.2014 «документом, який підтверджує призов та проходження військової служби військовослужбовцем в особливий період, а також підтверджує призов під час мобілізації резервістів та військовозобов'язаних, є військовий квиток, в якому в відповідних розділах здійснюються службові відмітки».

«Також документами, які підтверджують призов військовозобов'язаних на військову службу під час мобілізації, можуть бути довідка про призов військовозобов'язаного на військову службу, видана військовим комісаріатом або військовою частиною, а для резервістів — витяг із наказу або довідка про зарахування до списків військової частини, які видаються військовою частиною.

Зазначені документи можуть видаватися родинам військовозобов'язаних та резервістів для пред'явлення їх за місцем вимоги».

Окрім того, підставами можуть бути повістки та контракти добровольців територіальної оборони.

Якщо працівник самостійно не надав документів, але ви знаєте, що його мобілізовано, зверніться до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за інформацією щодо його призову.

Щодо компенсації середніх заробітних плат мобілізованим працівникам або добровольцям тероборони з Держбюджету, як це було у 2014-2015 роках, — наразі таких рішень ухвалено не було. 

2. Як правильно оформити відсутність на роботі працівників, про яких нічого невідомо? 

У разі, коли вам невідома причина відсутності працівника, можна ставити в табелі «НЗ» — «неявки з нез’ясованих причин» і не проводити оплату за ці дні. Коли ситуація нормалізується, ви зможете вирішити, що робити далі. Якщо співробітник повернеться до роботи, в табелі можна буде зробити коригування та змінити «НЗ» на «І» — «інші причини неявок». Якщо вирішить звільнятися — оформите звільнення за відповідною статтею КЗпП.

3. Чи можна звільняти співробітників під час воєнного стану?

Звільняти працівників за їхнім власним бажанням, за згодою сторін, у зв'язку із закінченням строку трудового договору можна без будь-яких обмежень. При цьому категорично заборонено примушувати людей звільнятися. 

Не можна звільняти мобілізованих та добровольців територіальної оборони, які уклали контракти. Для таких працівників застосовуйте рекомендації з першого пункту. 

Що стосується звільнення з ініціативи роботодавця — ситуація інша. Хоча немає прямої заборони звільняти працівників, наприклад, у зв'язку зі скороченням штату, Держпраці пише, що за можливості краще дочекатися закінчення бойових дій. А поки намагатися зберігати робочі місця. 

Також не варто звільняти працівників за прогули. Якщо співробітник не виходить на роботу, краще скористатися рекомендаціями з попереднього пункту. 

Коли ж ви все ж таки вирішите звільняти працівників за ініціативою роботодавця, треба буде дотриматися всіх процедур звільнення, яких вимагає Кодекс законів про працю.

4. Чи можна відправляти працівників у відпустки?

Поки що, до набуття чинності Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», види, тривалість та умови надання відпусток ті самі, що і завжди. Можна надавати співробітникам щорічні відпустки або відпустки без збереження заробітної плати. При цьому не можна примушувати працівників йти у відпустку. 

5. Чи діє вже Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (законопроєкт № 7160)?

15 березня Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 7160, у якому прописане регулювання трудових відносин під час воєнного стану:

  • порядок укладення трудового договору;
  • переведення та зміни істотних умов праці;
  • розірвання трудового договору з ініціативи працівника;
  • встановлення та облік часу роботи й часу відпочинку;
  • організація кадрового діловодства та архівного зберігання кадрових документів у роботодавця;
  • робота в нічний час;
  • залучення до роботи деяких категорій працівників;
  • оплата праці;
  • зупинення дії окремих положень колективного договору;
  • відпустки;
  • призупинення дії трудового договору;
  • діяльність профспілок.

23 березня законопроєкт був підписаний Президентом. Він набуде чинності з дня, наступного за днем публікування. Публікація очікується найближчим часом.

 

 

https://www.work.ua/articles/employer/2851/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад