Поради психолога, як ВПО адаптуватись на новому місці роботи

До психологів ГО “Центр розвитку місцевих громад” звертаються переселенці з проханнями допомогти адаптуватись до життя на Хмельниччині, зокрема і  роботи в новому колективі. 

Так, наприклад, звернулася Олена, наразі мешканка міста Кам’янець-Подільський, яка переїхала з Маріуполя та також має статус інвалідності через відсутність нирки. Психолог громадської організації “Центр розвитку місцевих громад” Юлія пояснила, що у всіх адаптація відбувається по-різному, хтось вже за два тижні стає своїм, а хтось і після двох місяців почувається чужаком. Емоційно це важко, але позитивне мислення і налаштування значно полегшують цю проблему. 

Психолог надала низку порад, які допомагають адаптуватись швидше і зменшити відчуття тривоги:

- хвилюватись на новому місці чи серед нових людей – цілком нормально. Не очікуйте від себе феєричного старту, не сваріть себе за тривогу. З перших днів важко бути максимально впевненим, але втихомирити паніку можливо;

- дізнайтесь як спілкуються в колективі. Заздалегідь обговоріть з колегами, як краще звертатися до них з робочими питаннями: писати чи дзвонити, який канал комунікації обрати тощо. Це знижує рівень тривожності. Також перечитайте листи та меседжі, щоб зрозуміти загальну культуру та стиль спілкування;

- не бійтесь здатися нерозумними. Ви на новому місці, з новими людьми, процесами, інструментами та рутиною. Сміливо ставте багато запитань, куди гірше, якщо ви киваєте головою і вам наче все зрозуміло, а потім ви фейлите й знову почуваєтеся погано. Тому запитуйте й вам обов‘язково допоможуть. Завжди на новому місці з‘являється той поводир, який обізнаний і вводить вас в курс справ;⠀

- не бійтесь просити про зворотній зв’язок. Попросіть свого керівника, чи колег з команди дати фідбек по вашій співпраці в перші тижні: що виходить, а над чим варто попрацювати. Не соромтесь сказати, що це для вас важливо і допоможе краще адаптуватися.

- будьте щирими та безпосередніми, намагайтесь шукати в новій команді позитивні речі, а не фокусуватись на негативі. Відчуття гумору також допоможе, до позитивних та веселих завжди притягуються люди;

- будьте ініціативним. Покажіть свої можливості, щоб компанія зрозуміла, як їм з вами пощастило. Беріть участь у різних групових навчаннях, факультативних чи неформальних зустрічах, знайомтесь з людьми. Так ви швидше зможете оточити себе тими з ким вже знайомі та стрес спаде.

Життя в новому місті може бути теж цікавим. Сприймайте це як подорож. Згадуйте себе у дитинстві, коли кожна мандрівка була цікавою пригодою. Трохи легше, якщо ви не одні. Надійний друг поруч як панацея, коли сумно чи страшно. Домашні тварини також допомагають заспокоїтись і пожалітись після важкого дня. Вони з вами не заговорять, але розуміючий погляд або мурчання точно подарують. 

Через місяць Олена завітала до приймальні організацій та повідомила, що до нової роботи, колективу звикла, рівень тривоги значно зменшився, поради психолога ГО “Центр розвитку місцевих громад” значно вплинули на психоемоційний стан та підвищили впевненість у собі. 

Джерело: https://www.prostir.ua/?news=psyholoh-dopomohla-vpo-adaptuvatys-na-novomu-mistsi-roboty-v-kamyantsi-podilskomu

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад