Кількість сказаних слів визначає лідера

Результати нового дослідження американських соціопсихологів з'явилися нещодавно в Journal of Personality and Social Psychology. Згідно з отриманими даними, найчастіше людина може лише поводитися як лідер для того, щоб стати лідером.

Повідомляється, що в результаті двох експериментів учені з Університету Каліфорнії на чолі з Кемероном Андерсоном і Гевіном Кілдаффом встановили: чим більше ти говориш і пропонуєш у колективі, незалежно від того, що саме ти говориш, тим більш компетентним і авторитетним ти здаєшся.

Під час першого експерименту вчені запросили 68 випускників. Розбивши їх на групи по чотири людини, їм дали завдання обговорити створення некомерційної організації по захисту навколишнього середовища. Автори кращого проекту одержали 400 доларів.

Після обговорення та підведення підсумків учасникам запропонували оцінити своїх партнерів по групі. У той же час учені мали можливість спостерігати за тим, що ж відбувалося там, оскільки в них були відеозаписи. З'ясувалося, що найбільш компетентними були названі ті, хто більше за всіх говорив і пропонував. У той же час ті, хто пропонував небагато, були охарактеризовані як "звичайні та нетворчі особистості", повідомляє Inopressa.

Однак учені порахували, що цей тест не відбиває ситуацію в повній мірі, зазначає автор статті. Тому був проведений повторний тест – з математиці. Перед обговореннями учасники повідомили в приватному порядку організаторам свої оцінки з математики. Колективне обговорення завдань з іспитів минулих років показало дивне: найчастіше в якості лідерів виступали люди з відносно невисокими оцінками, а більша частина запропонованих ними варіантів була невірною. Проте, знову люди такого типу були зазначені як "лідери" учасниками їхніх груп.

Як зауважує журналіст видання, можливо, подібне явище - властивість людської психіки, і ми просто прагнемо вірити харизматичному лідерові.

Джерело: http://news.i.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад