Абсентизм: правила боротьби

Під абсентизмом зазвичай розуміють відсутність співробітника на роботі в робочий час, у тому числі через хворобу. Ми поговоримо про ситуації, коли працівник при встановленому стандарті робочого часу цілеспрямовано прагне його скоротити, тобто є відсутнім без явних поважних причин — внаслідок запізнень, відгулів, одноденної відсутності на роботі у зв'язку з хворобою, але без відвідування лікаря і т.д. При цьому в остаточному підсумку програє завжди роботодавець, тому що з абсентизмом пов'язані багато видів прямих і непрямих втрат, починаючи з виплат, обов'язкових незалежно від фактичної присутності працівника на робочому місці, і закінчуючи додатковою напругою для колег, вимушених виконувати частину роботи за тих, хто не прийшов.

Треба також зазначити, що існує припустимий рівень абсентизму — в усіх трапляються форс-мажори, нездужання або потрібно відвідати держустанови, що приймають у робочі години. Необхідність вжити заходів наступає для ейчара в тому випадку, якщо вирішення особистих проблем замість роботи та часті відсутності стали регулярними для деяких співробітників, а то й цілого відділу. Показник, що вимагає аналізу в цій ситуації, — коефіцієнт абсентизму, що розраховується як відношення кіькості днів невиходу на роботу до загальної кілкьості робочих днів протягом місяця, року. До речі, відомо, що він обов'язково буде корелювати з показниками плинності кадрів, тому й причини, що спричиняють абсентизм, в деякій мірі схожі.

Основні причини

Одна з основних причин — незадоволеність співробітника роботою, що спонукає його мінімізувати час, проведений на робочому місці. Першопричини можуть бути різними — знижена мотивація, проблеми з керівництвом і колективом. Завдання ейчара — бути в курсі «організаційного самопочуття» персоналу та впливати на негативну ситуації, якщо це в його силах.

Часто працівник може бути відсутнім через тимчасові неприємності на роботі, вирішивши посидіти в тривожний для себе час вдома.

Пояснення, що також часто зустрічається, — утома. У цьому випадку в основі абсентизму може лежати професійне вигоряння. У зоні ризику — трудоголики, що зневажають відпусткою.

Утома, апатія або, навпаки, надмірні стреси можуть викликати психосоматичні причини поганого самопочуття. Часом людина переконує себе в тому, що вона погано себе почуває. При цьому начебто б без очевидних причин може підвищитися температура, змінюватися тиск, з'являються симптоми застуди. Організм сам знаходить для себе вихід — хвороба, що дозволяє уникнути походу на роботу.

В абсентизму є й своя улюблена пора року — літо. Причини підвищення літнього рівня абсентизму прямо протилежні: підвищена активність, гарна погода, час відпусток. Зростання рівня абсентизму в цей час спостерігається в більшості організацій. Надмірне закручування гайок саме в цей період однак небажане та може тільки спровокувати тихий саботаж і інші неприємності.

Як боротися?

Властивий вітчизняній системі керування спосіб боротьби з недисциплінованістю співробітників у вигляді покарань має у своєму арсеналі типові заходи протидії абсентизму: штрафи, відрахування з зарплати, попередження про загрозу звільнення за прогул, перевірка дійсності медичних довідок. І це дійсно дуже допомагає! Дозволити собі утримувати млявого працівника, який постійно відпрошується та вирішує переважно свої особисті проблеми, може не кожна організація. Якщо співробітник просто не з'явився на роботу без поважної причини, то Трудовий кодекс у цьому випадку досить суворий.

Абсентизм може свідчити й про те, що співробітники недостатньо завантажені, тому й вважають, що нічого страшного не відбудеться, якщо вони підуть з роботи раніше. Сидіти на роботі годинами, коли роботи зовсім немає, це теж випробування. І в цьому випадку провина багато в чому лежить на неефективному менеджменті. Можливо, варто переглянути чисельність штату та поступово її скорочувати. У працівника обов'язково повинне бути адекватне навантаження, і результати його роботи повинні контролюватися більше, ніж години на роботі. У деяких компаніях оперативки та звіт про виконану роботу старший менеджер влаштовує щодня за 20 хвилин до закінчення робочого дня, а виходить, контроль над виконанням роботи буде максимальним.

Кількість прогулів у компаніях, де розвинена командна робота, також буде меншою, тому що співробітник знає, що вся його робота додатковим навантаженням ляже на колег.

У багатьох компаніях прийнята практика зараховувати відгули в дні відпустки, що досить справедливо. Найбільш сміливі вводять гнучкий графік роботи, збільшують тривалість щорічних відпусток, розробляють спеціальні програми, що заохочують присутність на роботі. Також практикується встановлювати додаткові дні до відпустки — фіксована кількість персональних вихідних днів, які співробітник може вибрати сам.

З абсентизмом намагаються боротися в усьому світі. На що готова конкретна організація залежить і від характеру зайнятості співробітників, і від бажання керівництва. Знайти взаємовигідний варіант і для роботодавців, і працівників буває часом дуже непросто.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад