На робочі руки незмінний попит

Осінь - час традиційного сплеску активності роботодавців. «КП» вирішила простежити за ситуацією на ринку праці в Дніпропетровській області та дізнатися, які спеціальності сьогодні найбільш затребувані, і як оплачуються «гарячі» вакансії. 

Як пояснили в інформаційно-організаційному відділі та відділі статистики Дніпропетровського обласного центру зайнятості, влітку на ринку праці спостерігалося певне затишшя: сезонних робітників забирало село для сільськогосподарських робіт, міські жителі використовували відпустки. Починаючи з 1 вересня, коли відпочинок закінчується, визначаються світові запити промислового виробництва, вакансій стає більше. Але тенденції до різкого зростання немає, адже в селі знову залишаються незайнятими сезонні робітники.

Станом на 1 жовтня в Дніпропетровську налічувалося 2 тисячі 450 вакансій. На кожну з них претендують по дві особи, які шукають роботу. Якщо ж говорити про вік, то 44% зареєстрованих в центрах зайнятості складають молоді люди до 35 років, а ось після 50-ти років роботу шукають близько 20%.

На думку керівників рекрутингових компаній, перешкодою на шляху до робочого місця для вчорашніх студентів, як правило, стає відсутність досвіду роботи або рівень підготовки, який не відповідає вимогам роботодавців. Випускникам вищих і професійно-технічних навчальних закладів важко конкурувати на ринку праці з досвідченими фахівцями. Проте служба зайнятості може надавати дотації роботодавцям при працевлаштуванні випускників. Це компенсація фактично виплаченої працевлаштованим випускникам заробітної плати з нарахуваннями. У 2010 році по Дніпропетровській області для цих цілей було передбачено близько 600 тисяч гривень.

Найменш затребуваними спеціальностями в місті на сьогодні виявилися бухгалтери (888 осіб), економісти (542 особи), а також менеджери зі збуту товару, які управляють, секретарі, продавці-консультанти і перукарі.

А от попит на робочі руки не просто зберігається, а стоїть досить гостро. Дніпропетровську потрібні різного розряду токарі, електрозварники, монтажники сталевих і залізобетонних конструкцій, газорізальники, фрезерувальники.

У зв'язку з тим, що Дніпропетровщина стала першою серед областей з впровадження реформи в медичному обслуговуванні, і йде реорганізація багатьох лікувальних установ, зараз спостерігається брак лікарів-педіатрів та медичних сестер. Але, на думку фахівців, це явище скоро зникне, тому що вільні місця займуть лікарі та медсестри, чиї посади будуть скасовані.

У порівнянні з попередніми роками найменш і найбільш затребувані вакансії майже не змінилися, хоча зарплата і виросла, пояснили в службі зайнятості.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад