Як вивести кандидата на чисту воду під час співбесіду?

Кожен претендент знає, як правильно подати себе на співбесіді. В резюме, почитавши численні поради в Інтернеті, можна теж красиво збрехати. Нижче - про те, як вивести кандидата на чисту воду і як самому не потрапити «на гачок».

Порада № 1. Уточнення деталей

Потрібно ставити уточнюючі запитання, наприклад: «Якщо ви розробляли положення, то які? Що вони включали в себе? Які функції дані положення виконували? ».

Якщо кандидат справді виконував таку роботу, то він досить швидко і детально відповість на ваші запитання. Якщо ж претендент замислюється і зволікає з відповіддю - значить, швидше за все, він не виконував цю функцію або частково брав участь в розробці, але самостійно не робив.

Порада № 2. Зателефонуй прямо зараз

Часто кандидати починають розповідати про свої супер-контакти та зв'язки з потрібними людьми. Попросіть претендента зателефонувати прямо зараз зі свого мобільного «потрібній» людині. Шукач, який говорить неправду, почне вигадувати виправдання - незручно, не в цьому телефоні номер, контакти залишилися вдома і т. д. Якщо кандидат не бреше, то виконає це завдання, не задаючи вам зайвих запитань і не вигадуючи жодних відмовок.

Порада № 3. Case-інтерв'ю

Останнім часом широкого поширення набула методика оцінки кандидатів, відома як case-інтерв'ю. Шукачу пропонується проявити себе в гіпотетичній ситуації, ставиться завдання оцінити її, описати свою поведінку та ефективні шляхи вирішення.

Кейсове інтерв'ю має низку своїх особливостей і переваг перед традиційними способами оцінки кандидатів, головне з яких - зниження ризику отримання соціально-бажаної відповіді. Крім того, кейси допомагають перевірити не тільки важливі професійні навички кандидата, але і мотивацію, чесність, відповідальність.

Порада № 4. Допит з пристрастю

Це так званий «метод прокурора», коли рекрутер починає сумніватися в кожному твердженні кандидата. «Збільшення продажів на 50% - справді ваша заслуга? Насилу віриться ...» або «Не може бути, що ці проекти зроблені вами. Напевно, вам хтось допомагав». У результаті претендент більш повно розповідає про проекти, і ейчару стає зрозуміло, що насправді собою являє фахівець.

Порада № 5. Стресові методики

Під час спілкування інтерв'юер може почати перебивати претендента, перескакувати з однієї теми на іншу або ставити провокаційні запитання, відповідні обговорюваній посади, на кшталт:

• «За яку суму ви готові продати базу компанії конкурентам?»,

• «Як ви оформляли вкрадені зі складу матеріали?»,

• «Ви впевнені, що секретар приймальної повинен бути одягнений саме так?»,

• «За що вас вигнали з останнього місця роботи?» І т. д.

Однак рекрутерам слід пам'ятати, що використання стрес-методик може серйозно нашкодити репутації компанії. Їх краще застосовувати тільки для тих вакансій, де стресостійкість відноситься до ключових компетенцій, коли змодельована ситуація максимально наближена до тієї, яка можлива в робочій обстановці.

Порада № 6. Метод Коломбо

І класичний «метод лейтенанта Коломбо», коли ключове питання кандидату ви задаєте вже після співбесіди, коли шукач вважає, що пройшов інтерв'ю і вже розслабився. Наприклад, проводжаючи кандидата до гардеробу або двері, ви ненав'язливо цікавитеся: «Іван Іванович, а на вашій позиції в середньому відкати скільки складають?». Або задаєте якийсь інше запитання, на яке під час співбесіди претендент дав би заздалегідь підготовлену відповідь.

Джерело: http://rabota.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад