ДПАУ висловилась щодо обкладання матеріальної допомоги ПДФО

Питання оподаткування матеріальної допомоги податком на доходи фізичних осіб розглянула Державна податкова адміністрація в листі № 11552/6/17-0715.

На думку ДПАУ, матеріальна допомога, що має систематичний характер і виплачуються всім або більшості працівників (допомога на оздоровлення, якщо вона передбачена колективним договором, галузевою угодою, положенням про оплату праці тощо) прирівнюється для цілей оподаткування до заробітної плати, вся її сума включається до оподатковуваного місячного доходу, і до неї застосовуються ставки ПДВ, передбачені пунктом 167 Податкового кодексу (ПК) з урахуванням пункту 164.6 ПК.

Нецільова благодійна (у тому числі матеріальна) допомога, що має разовий характер (за заявами у зв'язку з особистими обставинами, на вирішення соціально-побутових проблем тощо, яка надається не під певні умови та напрями витрачання - пункт 170.7.1 ПК) не включається до оподатковуваного доходу, якщо вона не перевищує суми граничного розміру доходу. Граничний розмір доходу встановлюється відповідно до пункту 169.4.1 ПК і на 2011 рік становить 1320 гривень.

Сума, що перевищує зазначений розмір, в оподатковуваний дохід включається і підлягає оподаткуванню за пунктом 167.1 ПК. Платник податку при отриманні благодійної допомоги, що перевищує 1320 грн, зобов'язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням суми допомоги згідно з пунктом 170.7.3 ПК.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад