Найшкідливіші професії

Відомо, що більшість професій накладають свій відбиток на зовнішній вигляд людини. Не завжди, але часто. Як довідатися - чим небезпечна та чи інша робота, які професії - шкідливі?

Найбільш вгодовані

Безумовно, однією із найбільш товстих професій – з об'єктивних причин - є професії кухаря, кондитера та пекаря. При цьому, чим вищим є клас виробництва, тим нижчим ризик набрати зайву вагу в тих, хто вимушений щодня тестувати різні делікатеси та солодощі. До речі, найбільше товстих кухарів працює в ресторанах російської, української та німецької кухонь, а найменше - азіатських, італійських і грецьких.

Схильні до зайвої ваги й всі ті, хто працює в чисто жіночих офісних колективах - бухгалтери, вчителі, співробітниці різних керувань, ЖЕКів і інших контор. Проблема полягає не тільки й не стільки в малорухомому типі роботи, скільки в традиції нескінченно пити чай з висококалорійними булочками, цукерками, бутербродами.

Найбільш криві

Проблеми зі спиною, як правило, наздоганяють представників тих шкідливих професій, які пов'язані з тривалим знаходженням у вимушеній напруженій позі. Це деякі медробітники (стоматологи, операційні хірурги та медсестри, акушери), кравці, а також фотомоделі. Проблеми спричиняє так зване розбалансування та неправильне завантаження м'язового корсета хребта, у якому порушується кровопостачання та виникає запалення. Погіршує ситуацію зайва вага, захворювання судин і деякі ендокринні проблеми. Поліпшує - винятково звичка займатися спортом, хоча б по півгодини, але не рідше 3-4 разів на тиждень.

Які старять

Деякі шкідливі професії прямо крадуть молодість. У цьому сенсі найбільш небезпечними та шкідливими є робота - у льотчиків і бортпровідників, оскільки на борту повітряного судна, як відомо - штучно створений клімат: дуже сухий (20-40% вологості замість необхідних нашій шкірі та слизовим оболонкам 65-75%), з неприродним іонним складом. Як кажуть дерматологи, навіть найгарніша та молода стюардеса через 200 годин польотів старіє, як мінімум, на 3-4 роки: точніше, старіє її шкіра. На жаль, ані сильні зволожуючі креми, ані термальні спреї з мінеральною водою, не здатні напоїти шкіру...

Найбільш нервові

Головні жертви нервових і ендокринних захворювань - це менеджери середньої ланки, вихователі дитячих садків і вчителі початкової школи. Як правило, саме в цих професіоналів найчастіше зустрічаються проблеми з функцією щитовидної залози, які впливають і на загальний стан центральної нервової системи. Виключити серйозні захворювання можна, якщо щонайменше один раз на рік проходити мінімальні обстеження - УЗД щитовидної залози та робити аналіз крові на тіреотропний гормон.

Найбільш короткозорі

Проблеми із зором виникають у представників багатьох шкідливих професій, однак з великим відривом лідирують ті, хто змушений більшу частину робочого часу проводити носом біля монітору. Потрібно розвіяти головний міф - про те, що гарний монітор не псує зір. Псує, причому найсучасніший LED-екран рівно тією самою мірою, що й старий «ящик». Таким чином, під удар попадає величезна група професій, від IT-фахівців до письменників і економістів. На жаль, стовідсоткового засобу профілактики порушення зору при такій роботі немає.

Найбільш застуджені

Найбільше на простудні захворювання та хронічні ушкодження лор-органів страждають професійні оратори: лектори, політики, актори... Справа в тому, що при такий «розмовній» роботі слизові оболонки горла та носоглотки відчувають граничні перевантаження та не справляються зі своєю захисною функцією. Поради, як цього уникнути, знайомі нам з дитинства: не пити в теплому приміщенні крижані напої, не репетувати пісні на морозі та намагатися за можливістю частіше мовчати та дихати через ніс.

Абсолютно здорових професій, на жаль, не існує - всі професії небезпечні по-своєму. Але є думка (правда, через рідкісність спеціальності точну статистику зібрати складно), що найбільш здоровими професіоналами є лісники і єгері, астрономи, флористи та... ветеринари. І нічого дивного - навіщо боліти, якщо навколо природа, квіти, тварини, а над головою - дивне зоряне небо...

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад