5 видів кар'єрного росту

Говорячи про кар'єру, ми найчастіше маємо на увазі вертикальний ріст - тобто переміщення вгору службовими сходами. Насправді, існує набагато більше способів "вирости" на професійному терені. Обирай будь собі до смаку!

Доцентрова кар'єра. Таких кар'єристів називають сірими кардиналами. Найчастіше вони не мають гучних звань, проте відіграють вирішальну роль в компанії: приймають участь у вирішальних зустрічах (включаючи неофіційні), виконують особливо важливі доручення керівництва, користуються авторитетом серед співробітників і отримують високу зарплату. Щоб побудувати таку кар'єру, потрібно володіти лідерськими якостями, заслужити довіру керівництва і завести якомога більше корисних ділових зв'язків поза компанією.

Горизонтальна кар'єра. "Горизонтальний" кар'єрист не отримує нових посад, але росте як фахівець у своїй сфері і виконує всі більш складні і відповідальні завдання за пропорційно зростаючу оплату. Цей термін також може означати переміщення на кардинально нову посаду в межах однієї і тієї ж компанії.

Вертикальна кар'єра. Це - кар'єра в традиційному розумінні: ти піднімаєшся на більш високі сходинки ієрархії.

Внутрішньоорганізаційна кар'єра будується протягом довгих років усередині однієї компанії. Вона може починатися зі стажування та вступу на роботу і закінчиться з виходом на заслужений відпочинок. Такий вид зростання типовий для японського бізнесу.

Міжорганізаційних кар'єра будується всередині декількох компаній. Ти можеш пройти всі стадії зростання - навчання, стажування, посадове зростання - в одній сфері діяльності, але в різних компаніях.

Джерело: http://www.cosmo.com.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад