Самозайнятість інвалідів

Здебільше громадяни з обмеженими фізичними можливостями за станом здоров’я не мають можливості працювати за наявною професією. Служба зайнятості має змогу допомогти таким громадянам у започаткуванні власної справи. Підготовка безробітного до самозайнятості вимагає цілої низки організаційних заходів. Безробітним інвалідам надаються інформаційні та консультаційні послуги щодо започаткування та ведення бізнесу. Громадяни з обмеженими фізичними можливостями запрошуються на семінари, де вони отримують інформацію з питань започаткування власної справи, її переваги та складності.

Спеціалісти служби зайнятості допомагають у виборі професій, придатних для підприємницької діяльності. Для виявлення особистих здібностей безробітні інваліди проходять профдіагностичне обстеження та навчаються основам малого бізнесу за направленням служби зайнятості. Після захисту бізнес-плану своєї майбутньої діяльності безробітні одержують одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності, що є «стартовим капіталом» у започаткуванні власної справи.

Організація власного бізнесу надає можливість отримання джерела існування, дозволяє в повній мірі використовувати індивідуальні, творчі та розумові здібності людини у будь-якій галузі господарства.

Основним напрямком розгортання підприємницької діяльності безробітних громадян з обмеженими можливостями є торгівля продовольчими, промисловими, канцелярськими та господарськими товарами. Також поширеним є такий вид підприємницької діяльності як вирощування і реалізація сільськогосподарської продукції, надання різноманітних послуг населенню (побутові, інформаційно-консультаційні, фото – та відео – послуги тощо). З-поміж тих, хто розпочав власну справу, майже половина – сільські мешканці. Саме вони впроваджують в життя найцікавіші бізнес-плани, такі, скажімо, як розведення кролів, птахів, вирощування грибів, інкубація яєць птахів тощо.

Джерело: Запорізький обласний центр зайнятості.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад