Пенсійний фонд роз'яснив як обкладати єдиним соцвнеском авторські гонорари

Пенсійний фонд роз'яснив як обкладати єдиним соцвнеском авторські гонорари
Пенсійний Фонд України листом № 14179/03-30 розповів про обкладення сум авторських винагород єдиним соціальним внеском (ЄСВ).

Як роз'яснює Фонд, базою для нарахування внеску є сума нарахованої зарплати за видами виплат, що включають основну та додаткову плату, винагороди, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, а також винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ОСВ).

А відповідно до Переліку ЄСВ не нараховується на винагороду, що сплачується за авторським договором на створення та використання творів науки, літератури та мистецтва, крім гонорару штатним працівникам редакцій газет, журналів, інших ЗМІ, видавництв, закладів мистецтва (якщо воно нараховується за ставками авторської винагороди на підприємстві, де вони працюють).

Тому, на думку ПФУ, якщо гонорар (у тому числі і авторський) сплачується відповідно до трудового договору, то він є базою для нарахування та утримання ЄСВ.

Те саме стосується і цивільно-правового договору на створення твору, оскільки він має ознаки договорів на виконання робіт. І якщо винагорода виплачується згідно з цивільно-правововим договором на створення твору видавництвом автора, є його працівником, то на таку винагороду ЄСВ наховується на загальних підставах.

Навпаки, винагороди, отримані за договорами про передачу виключних майнових прав інтелектуальної власності та ліцензійних договорів, не є базою для нарахування ЄСВ, оскільки ці договори належать до групи «договорів у сфері інтелектуальної власності» і не мають ознак правовідносин з виконання робіт або надання послуг.



За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад