Як влаштуватися на роботу без досвіду?


Молодим фахівцям часто дуже непросто знайти першу роботу. Важливо розумно та зважено підійти до питання свого першого працевлаштування.

З чого почати?

Спочатку оберіть вид діяльності. Не женіться за престижем або гарною назвою посади. Якщо ви студент без досвіду, вибирайте роботу в галузі, суміжній з вашою майбутньою професією, і вже до кінця навчання вам буде, що написати в резюме.

Якщо ви закінчили виш, визначтеся, чи хочете ви працювати за професією, або вам до душі інший вид діяльності. Пам'ятайте: досягти кар'єрних висот можна, лише працюючи із задоволенням. Та й роботодавець, у першу чергу, зацікавлений у співробітниках із мотивацією, бажанням працювати й удосконалювати свої знання та здібності, іноді навіть без досвіду. Головне - бути ініціативним.

Тож, обирайте сферу діяльності - і вперед!

Куди беруть без досвіду роботи?

У кожного новачка є мрії про професійну реалізацію та кар'єрне зростання - це свідчить про цілеспрямованість. Однак, просування до гарної посади вимагає старанної роботи. Лише роботою над собою можна досягнути кар'єрних висот. Тому найпоширеніші позиції для людини без досвіду роботи - це асистент, консультант, стажист. Продивіться сайти з працевлаштування та пошукайте такі вакансії – без сумніву, назбираєте десяток, які підходять саме вам.

Наступний важливий етап - написання резюме. Розсилайте резюме та не впадайте у відчай, якщо з десяти листів отримаєте відповідь на один, - шукайте далі. Ваша наполегливість обов'язково винагородиться.

З чим йти на першу співбесіду?

Отже, ви визначилися з бажаною діяльністю, розіслали резюме й отримали перше запрошення на співбесіду.

Перш ніж йти на співбесіду, дізнайтеся більше про компанію, в яку ви збираєтеся влаштовуватися: про історію, профілі діяльності, специфіку роботи. А потім розберіться, що вмієте ви і що потрібно для обраної посади. Почитайте в Інтернеті, які обов'язки на цій роботі у вас можуть бути.

Потім випишіть усе, що ви вмієте робити. Вважати, що людина без досвіду роботи нічого не вміє, - неправильно. Якщо згадати свою діяльність, можна знайти масу вмінь та якостей, які вам знадобляться на майбутній роботі. Гуртки, курси, організація концертів, дрібні підробітки, - все, що ви робили раніше.

Порівнявши перший і другий списки, ви оціните перед співбесідою, що можете запропонувати на тій чи іншій посаді.

Останній крок: співбесіда

На співбесіді необхідно поводитися спокійно та впевнено. Роботодавцю не потрібен працівник, який боїться й зайве слово сказати, і помилитися.

А ось що точно необхідно кожному, хто починає кар'єру, - це відповідальність і чесність. Ваш майбутній начальник не вимагатиме від вас знання ринку або державної політики в якійсь сфері, він вимагатиме від вас бажання вчитися та прагнення досягати мети.

Відповідайте чесно та не прикрашайте свої досягнення, і вже тим більше не вигадуйте неіснуючий досвід роботи: рано чи пізно правда відкриється. Не соромно чогось не вміти, проте хотіти навчитися. А ось брехня залишить пляму на майбутній кар'єрі.

Йдіть на першу співбесіду в гарному настрої. І своїми відповідями доведіть роботодавцю, що ви хоч і без досвіду роботи, але з величезним бажанням принести користь компанії.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад