Як вибрати виш?

Питання вибору вишу актуальне для кожного випускника. Підійти до цього потрібно дуже серйозно. Те, який виш ви виберете, позначиться на вашій майбутній кар'єрі. Так що для початку подумайте про бажані професії. Ви повинні ретельно подумати та вирішити, чим хочете займатися. Порадою допоможуть батьки, родичі або психолог в школі. Спробуйте пройти тест на профорієнтацію, зараз їх досить багато.

При виборі потрібно враховувати не тільки ваші розумові здібності та досягнення в навчанні, навички та здатності, смаки та переваги, але і - що важливо - бюджет на освіту. Як тільки визначилися зі спеціальністю, розпочинайте вибір вишу. Врахуйте одне - якщо спеціальність популярна, вибір вишу ускладниться через їхню величезну кількість. Вибір вишу - справа непроста. На сьогоднішній день виші Україні налічують 881 одиницю, 240 з них - ІІІ-ІV рівнів акредитації всіх форм власності. На виші Києва із загальної кількості припадає понад 80 інститутів, університетів та академій. Отже, які ж критерії взяти до уваги при виборі вишу, щоб не загубитися в морі пропозицій?

Перше питання: державному чи приватному вишу віддати перевагу? Звичайно, в даному випадку першорядну, а часто фатальну роль відіграє бюджет. Врахуйте, що і в державних вишах є не тільки безкоштовні, але і платні групи. Багато вишів мають крім денних груп ще вечірні та заочні. Існує думка, що державні виші заслуговують більшої довіри, ніж приватні, проте це не більше ніж омана, тому що серед великої кількості вишів України зустрічаються дуже гарні приватні виші, які вже встигли зарекомендувати та проявити себе.

Перед тим, як віддати свою перевагу приватному вишу, переконайтеся в тому, що його навчальна програма акредитована й є відповідні ліцензії на ту спеціальність, яку ви обрали. Це буде означати, що виш визнаний державою і у вас не виникне проблем при навчанні та отриманні диплома. Відомості про виш і «чорні списки» можна подивитися на сайті Міністерства освіти і науки України та на сайті Центру оцінки якості вищої освіти.

Після перевірки вишу, порахуйте витрати, які підуть на навчання та з'ясуйте, скільки воно буде тривати. Всі державні виші мають можливість надати студенту кредит на навчання. Навіть зараз, в умовах кризи, виші не можуть відмовити студенту в кредиті, принаймні, з таким зверненням виступив перед керівниками вишів Міністр освіти і науки України. Чи так це насправді і чи зможе обраний вами виш на практиці надати вам кредит, радимо дізнатися заздалегідь. Серед приватних вишів така практика поширена менше, але все ж вона є.

Найголовніший критерій при виборі вишу - якість надання освітніх послуг. Щоб дізнатися про це, спробуйте зібрати про виш якомога більше інформації: про його репутацію, викладацький склад, можливості подальшого працевлаштування, матеріально-технічній базі. Дізнатися все це нескладно - у багатьох вишів є сайти, на форумах або серед знайомих можна відшукати випускників вишу. Обов'язково відвідайте День відкритих дверей. Там ви зможете дізнатися відповіді на всі запитання, особисто поспілкуватися з викладачами, побачити життя університету зсередини.

Якщо ви із іншого міста - дізнайтеся, чи є при виші гуртожиток, які там умови проживання. Вступаючи на вечірнє або заочне відділення, переконайтеся в наявності гарної бібліотеки, ще краще - доступу до Інтернету. Інакше доведеться витрачати гроші ще й на навчальну літературу. Для молодих людей важливою є наявність військової кафедри і можливість туди вступити.

На сьогоднішній день існує можливість подавати документи одночасно в декілька вишів. З одного боку це вигідно, ймовірність вступу збільшується. Однак і підготовка займе більше часу і сил. Вибір вишу, безумовно, дуже серйозний крок. Але не слід забувати про те, що не тільки від отриманого диплома буде залежати ваш подальший успіх. Отримання диплома - тільки перший крок, хоч і досить важливий. Решта залежить тільки від вас.

Джерело: http://mir-studenta.com/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад