Чи можна виплачувати зарплату в іноземній валюті іноземному фахівцеві?


Перш за все, зазначимо, що працевлаштування іноземних громадян в Україну повинно бути офіційним. Для цього підприємству-роботодавцю необхідно отримати спеціальний дозвіл відповідно до Порядку видачі, продовження строку та анулювання дозволів на використання праці іноземців та осіб без громадянства, затвердженого постановою КМУ від 08.04.2009 р. № 322.

Слід пам'ятати, що умови праці іноземців не повинні бути гіршими, ніж для громадян України. Тобто розмір заробітної плати визначається умовами контракту між українським роботодавцем та іноземним працівником і не може бути нижчим, ніж у його українських колег по роботі.

У пп. 5.1 Правил використання готівкової іноземної валюти на території України, затверджених постановою Правління Національного банку України від 30.05.2007 р. № 200 (далі - Правила № 200) зазначено, що юрособи-резиденти та іноземні представництва можуть використовувати іноземну валюту з поточних рахунків для оплати праці, виплати премій і призів працівникам-нерезидентам, які працюють в Україну за контрактом.

Причому для виплати заробітної плати в інвалюті підприємство може зняти необхідну суму зі свого поточного валютного рахунку або ж купити через уповноважений банк. За бажанням іноземних працівників виплати за виконання ними трудових обов'язків можна проводити і в гривнях.

Відповідно до пп. 8.14 Правил № 200 готівкова інвалюта, яку отримали резиденти-юрособи та іноземні представництва з власних поточних рахунків, відкритих в уповноважених банках, використовується виключно на цілі отримання. І хоча Правилами № 200 обов'язковість подання розрахунку такої суми не встановлена, підприємству все ж необхідно надавати до банку заявку із зазначенням мети одержання та необхідної суми інвалюти для виплати зарплати.

У Правилах № 200 не йдеться про те, протягом якого часу підприємство може зберігати в касі інвалюту, отриману для виплати заробітної плати. Тому можна припустити наступне: по аналогії з пп. 2.10 п. 2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті України, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 (далі - Положення № 637) підприємство має право зберігати в касі таку готівкову інвалюту понад установлений ліміт протягом трьох робочих днів, включаючи день отримання інвалюти в банку. У разі виплати працівникам відособлених підрозділів підприємства залізничного транспорту та морських портів - протягом п'яти робочих днів.

У пп. 2.10 Положення № 637 також зазначено, що сума інвалюти, не використана на заявлені при її отриманні мети, підлягає поверненню в банк не пізніше наступного робочого дня банку або може залишатися в касі в межах ліміту каси, встановленого для підприємства.

Також в цьому підпункті зазначено, що підприємство має право зберігати в касі готівку для виплат, що належать до фонду оплати праці та здійснюються за рахунок виручки, понад установлений ліміт каси протягом трьох робочих днів з дня настання термінів цих виплат у сумі, яка вказана в переданих до каси відомостях на виплату грошей.

Згідно з пп. 8.11 Правил № 200 ліміт залишків інвалюти в касі підприємств, яким дозволяється використовувати готівкову іноземну валюту в якості засобу платежу, встановлює уповноважений банк. При здійсненні розрахунку ліміту каси не враховуються кошти, призначені для видачі зарплати нерезидентам і авансу працівникам, відрядженим за кордон.

За матеріалами http://buh.ligazakon.com/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад