Як дізнатися, бреше шукач чи говорить правду?

Найчастіше недосвідченому роботодавцю досить нелегко визначитися, чи підходить кандидат для вільної вакансії. Адже резюме - це зовсім не проспект супермаркету, який можна мигцем перегорнути та через хвилину забути, резюме - це серйозна інформація, з якою претендент бажає почати розповідь про самого себе. При цьому, перевірити інформацію, яку людина про себе написала чи розповіла - не завжди реально, а якщо й можливо - займає часто занадто багато часу.

Як же зрозуміти, що шукач вакансії, якого ти бачиш вперше, і який горить бажанням написати заяву про прийняття на роботу - насправді цінний фахівець, якого компанія потребує? Важливо не помилитися й ухвалити зважене, правильне рішення.

Зрозуміло, якщо б це було реально, чисто теоретично непогано було б перевіряти всіх кандидатів на детекторі брехні. Проте серед очевидних плюсів подібного дослідження не менш чітко промальовуються дуже жирні мінуси. По-перше, пристрій цей дуже дорогий, по-друге - без належного досвіду поводження з ним достовірність досліджень практично нульова, а по-третє, і це найбільш важливо, найчастіше нереально розпочинати співпрацю з кандидатами з такої неприкритого недовіри. Інший у нас менталітет, і ті роботодавці, які використовували детектор брехні, приймаючи кандидата на роботу, в результаті отримали недостатньо лояльне ставлення до себе з боку найнятих таким чином працівників. До речі, і відгуки про роботодавців, які застосовували при прийомі співробітників цей жорсткий метод - не найсприятливіші.

Роботодавець або кадровик, який володіє знаннями в області психологічного тестування, в силах легше розібратися – чи бреше кандидат, який сидить перед ним, або ж говорить правду. Давно відомо, що ті, хто розповідає правду і ті, хто злегка «прибріхує», виглядають і поводяться по-різному.

Розповімо про техніку, за допомогою якої можна досить швидко оцінити реакцію людини. Перший крок в ній - це відстеження фізіологічної реакції кандидата в ті моменти, коли він абсолютно точно правдивий. Запитаємо прізвище кандидата та простежимо реакцію. На питання, чи лежить зараз на столі його резюме, він знову говорить правду. Фіксуємо темп дихання, реакцію зіниць, дрібної моторики м'язової та загальні особливості поведінки. Завдання - зафіксувати реакції.

Далі потрібно аналогічним чином вивчити реакції типу «ні». Цього можна домогтися шляхом навмисно хибних запитань: «Ви народилися в 1981 році?» «Ні, в 1978». Простежимо за реакціями.

«Вловивши» реакції «ні» та «так», можна поступово переходити до стратегічно важливих для співбесіди запитань - про трудові досягнення кандидата, його бачення перспектив співробітництва та майбутньої реальної користі для фірми. В результаті, порівнявши всі отримані невербальні відгуки, ми в змозі зробити висновок про правдивість шукача.

Існують також і інші методики, але починати слід саме з цієї.

Джерело: http://naim.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад