Як розпізнати недобросовісного роботодавця, якщо "бачитеся" з ним лише у мережі

Способів заробити у всесвітній мережі сьогодні існує безліч. Втім, практика показує, що стільки ж варіантів придумали для того, аби "розвести" наївного користувача. Розібратися в тому, де правда, а де обман іноді не під силу навіть "просунутому", не кажучи вже про новачка. Пропозиції легкого заробітку складені настільки грамотно, що навіть голова памороиться, мовляв, у реальному житті за працю стільки не платять.

Погодьтеся, що пропозиція заробити 400 у. о. на місяць, не виходячи з квартири, не може залишити байдужим. Тим паче,що роботодавець наголошує, що йому не важливий ані ваш вік, ані досвід роботи, ані освіта. Та погоджуючись на такі суперспокусливі пропозиції, варто пам'ятати, що просто так ніхто такі гроші платити не буде: або потрібно дуже багато працювати, або хтось також планує заробити на вашій довірливості.

Якщо ж таки вирішили, що вам поталанить і серед сотні пропозицій знайдете роботу, за яку заплатять, підготуйтеся, та перед тим як почати шукати, з'ясуйте, яку роботу найчастіше пропонують та скільки за неї платять на ринку.
Аби отримати гроші, потрібно впевнитись у репутації роботодавця

У новачків, які вирішують знайти віртуальну роботу, перший досвід майже завжди невдалий.
Погоджуючись на роботу, уникайте закликів до легкого заробітку

– Ідея заробітку у мережі прийшла мені в голову нещодавно, - каже чернівчанка Леся Антонішина. – Вже два роки перебуваю у декретній відпустці, тож вирішила, що матиму змогу підзаробити, адже все одно оплачую Інтернет. Знайшла оголошення, в якому пропонували раз на день переглядати рекламні ролики та оцінювати їх. За умовами платити мали декілька копійок за перегляд. Окрім того, передбачалися доплати за залучення нових працівників. Тож, взялася активно працювати, адже порахувала, що за місць зароблятиму близько тисячі гривень. До того ж почала відсилати всім друзям та родичам запрошення приєднатися до системи (простіше кажучи, спамити), адже це "стовідсотковий заробіток". Коли ж люди питали, чи дійсно пропозиція варта уваги, відповідала, що сама перевірила і за таку просту роботу добросовісно платять (хоча насправді грошей ще не отримувала). Відпрацювавши так майже два місяці, стала чекати на зарплату. Гроші мали надіслати через відому платіжну систему. Втім, заробітків так і не отримала. Вже пізніше додумалася почитати на форумах відгуки про співпрацю з горе-роботодавцем, з'ясувалося, що "на шару" працювала не я одна.
Корисні поради
Як не працювати задарма

1. Шукайте в мережі інформацію про роботодавця, який пропонує заробіток. Негативні відгуки, звичайно, можуть бути замовними, але і вони мусять вас насторожити. Окрім того, існують реєстри недобросовісних роботодавців, на яких вже скаржились інші користувачі.

2. Можна на сайті перевірити наявність реквізитів (розрахункового рахунку, юридичної адреси, телефону стаціонарного), номеру свідоцтва про сплату податків). Втім, такі дані можуть бути неправдивими. Перевірити їх складно, найпростіше - зателефонуйте за вказаними номером та дізнайтеся, чи справді він належить цій фірмі.

3. Не думайте, що робота в мережі не така важка, як звичайна. Іноді вона потребує ще більше зусиль та самоорганізації (адже тут ви самі собі начальник). Особливо на початках, коли немає достатньо знань та досвіду.

4. Не починайте роботу з роботодавцями, які в оголошеннях вживають такі вигуки, як "Сенсація!", "Хіт сезону", "Не МММ! Не піраміда!", "Як заробити в Інтернеті неробі (або не докладаючи зусиль)", "Не потрібно стартового капіталу!", "Як надурити казино!", "Краще бути здоровим та багатим, ніж бідним та хворим!", "Я навчу вас заробляти по 1000$ в день!", "Приносить реальні гроші вже через місяць!" тощо.

– Способів заробітку через Інтернет дуже багато, – каже В'ячеслав Рибак, який підробляє в Інтернеті. – Всіх їх перераховувати немає сенсу, адже щодня з'являється щось нове. Найчастіше пропонують гроші за те, що ви будете клікати по заданих посиланнях (найчастіше рекламних) та сайтах або передивлятися рекламні сюжети. Та лише на перший погляд такий заробіток здається легким, насправді ж це нудна робота, а платять за неї - мізер. Та і серед добросовісних спонсорів (так називають тих, хто замовляє та оплачує таку роботу) на теренах всесвітньої мережі назбиралося чимало таких, від яких оплати за здійснене не дочекаєшся. Тому перед тим, як погоджуватися працювати на когось з них, не полінуйтеся пошукати в мережі відгуки людей, які вже мали досвід співпраці з ним.

Раджу також обережно ставитися до варіантів, у яких перед початком роботи пропонують здійснити передоплату або перший внесок, мотивуючи це, скажімо, тим, що роботодавець хоче впевнитися, що може вам довіряти. Здебільшого такі пропозиції не варті уваги.
Працювати потрібно сумлінно, як і на звичайній роботі

Заробити у всесвітній мережі, попри всі ризики, можливо. Потрібно лише серйозно ставитися до цієї справи. Є багато людей, які заробляють копірайтингом (написанням статей на задану тематику), або розміщенням файлів на файлообмінниках. Інші оцінили переваги заробітку, розміщуючи рекламу на своєму сайті (щоправда, для цього потрібен сайт, який відвідують багато людей, та певний досвід).

Окрім того, можна виконувати роль "свахи". Скажімо, знаходити в Інтернеті пропозиції щодо продажу чогось, а паралельно шукати того, хто цей товар хотів би придбати, але вже дорожче. Різниця між ціною продажу та тим за скільки купили товар - ваш прибуток.

Окрім того, в мережі широко розвинутий ринок професійних послуг. За консультацію професійного програміста, фінансиста, інженера тощо платять немало.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад