Що робити, якщо ваші співробітники стали незамінними?

Будь-який керівник так чи інакше залежить від своїх підлеглих, але іноді ця залежність стає занадто сильною. Як відновити рівновагу у відділі?

Не тільки підлеглі залежать від начальника, але й начальник від підлеглих. На жаль, далеко не всі керівники здатні визнати цей факт. Проте залежність ця очевидна. Робота відділу, так само як і репутація його керівника, будується на відповідальності, ретельності та майстерності співробітників. Зрозуміло, що начальник не може контролювати кожен крок підлеглого - у нього й без того вистачає обов'язків, - тому робочий процес багато в чому будується на довірі між босом і працівником.

Хвіст виляє собакою

Чим незаміннішим є працівник, тим більше від нього залежить начальник. З одного боку, такі співробітники - удача, а з іншого боку - проблема, оскільки навіть тимчасова їхня відсутність може спричинити колапс.

Часто практично незамінними стають співробітники, які виросли в цій компанії та своїми руками створювали систему роботи на певній ділянці. Таке становище напрацьовується роками та найчастіше засноване на досить високій лояльності. Життєво важливими для компанії стають співробітники, які через певні обставини не делегували повноваження колегам і не збирали навколо себе людей, здатних нарівні з ними вирішувати ті ж завдання.

Робота з підстрахуванням

Якщо ви усвідомили, що занадто сильно залежите від своїх підлеглих, подумайте, як можна мінімізувати цю залежність. Намагайтеся підстрахуватися від можливих катастроф. Якщо у вас у відділі працює незамінний співробітник, постарайтеся деякі його обов'язки віддати іншим працівникам. Зробіть своїх співробітників взаємозамінними, щоб у випадку хвороби одного з них робота не була заморожена.

Вибудовуйте роботу таким чином, щоб стратегічно важливі бізнес-процеси не були замкнуті на одній людині або обмеженій групі людей. Щоб не потрапити в залежність від конкретного співробітника або групи співробітників, потрібно прагнути до взаємозамінності. Нехай змінники не будуть такими самими креативними та талановитими, як основний склад, але вони принаймні будуть здатні виконати необхідні обов'язки.

Не забувайте також і про управлінський контроль. Ви повинні мати необхідну інформацію та потрібні папери, якщо співробітник відсутній, а проект, яким він керував, ще не дороблений. І взагалі, чим менше незамінних працівників у вас буде в команді, тим краще.

Взаємозалежність

Якщо ви усвідомили, що залежите від своїх підлеглих значно сильніше, ніж хотіли б, не втрачайте спокою. Ви повинні випромінювати впевненість у собі та вселяти співробітникам упевненість у тому, що тільки ви контролюєте весь робочий процес.

Звичайно талановиті співробітники й без позитивних відгуків керівництва здогадуються про те, наскільки вони корисні для компанії. Більше того, багато з них навіть схильні переоцінювати свою роль і вважати, що справа без них пропаде. Часто, ідучи з компанії, вони дуже тремтливо стежать за тим, як ідуть справи в колишнього роботодавця, і очікують, що без них компанія ось-ось розвалиться. Досить часто переоцінюють себе навіть рядові працівники, функції яких дещо відрізняються від стандартних.

Тому не варто в поточних бесідах акцентувати увагу на незамінності працівників і культивувати тим самим їхню самовпевненість. Такі розмови можуть бути корисними лише в кризових ситуаціях, коли команду потрібно терміново націлити на виконання якихось конкретних завдань. Тільки тоді визнання начальником того, як сильно йому необхідна підтримка підлеглих, буде сильним мотивуючим фактором. В інших випадках ви лише даєте привід співробітникам засумніватися у вашому лідерському статусі.

Не потрібно зайвий раз панікувати через незамінність своїх підлеглих. Але й в іншу крайність впадати не можна: у жодному разі не потрібно самозатверджуватися за рахунок працівників, постійно нагадуючи їм про те, що це вони без вас пропадуть, а не навпаки.

Ваші підлеглі так само залежать від вас, як і ви від них. І якщо ви не будете допомагати своїм працівникам і почнете демонструвати свій авторитет, рано чи пізно ваша поведінка вплине на загальну мотивацію та відіб'ється на результатах діяльності відділу. Підлеглі повинні усвідомлювати, що якщо вони не будуть виконувати вказівки керівника та почнуть ігнорувати прохання, то підставлять не начальника, а в першу чергу самих себе.

Так що дайте зрозуміти своїм співробітникам, що всі ви перебуваєте в одному човні та прямуєте в один бік. Ваша взаємозалежність повинна являти собою симбіоз, а не перетягання ковдри один на одного.

Джерело: http://trud.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад